EPA/CHRISTOPH SCHMIDT

Pegida se protivi čokoladama s ‘nepodobnim’ njemačkim nogometašima

Članovi antiislamističke skupine Pegida u Njemačkoj žalili su se zbog slika tamnoputih njemačkih nogometnih reprezentativaca na omotima Kinder čokolada. “Je li ovo šala?”, upitali su na Facebook stranici Pegide u Baden-Wuerttembergu.

Odgovoreno im je kako su na fotografijama slike iz djetinjstva njemačkih reprezentativaca, koje Ferrero koristi u marketinške svrhe ususret Europskom prvenstvu. Kinder je priopćio kako neće tolerirati ksenofobiju ili diskriminaciju.

Na ‘spornim’ su fotografijama Ilkay Guendogan i Jerome Boateng, obojica državljani Njemačke. Već desetljećima, Kinder na svojim pakiranjima ima fotografiju dječaka plave kose i plavih očiju.

Rasprava se na Facebook stranici Pegide rasplamsala, sa komentarima istomišljenika i kritičara. Originalni autor posta na kraju je napisao kako je ‘dirnuo u osinje gnijezdo’.

Proizvođač Kindera, Ferrero, kasnije se oglasio priopćenjem. “Ograđujemo se od svake vrste ksenofobije i diskriminacije. Ne prihvaćamo ni toleriramo iste niti na Facebooku”, poručili su.

Cijelu je situaciju komentirao i predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB). “Njemačka nogometna reprezentacija je jedan od najboljih primjera uspjele integracije i milijuni Nijemaca su ponosni na ovu reprezentaciju upravo zato jer je ona takva kakva jest”, rekao je Reinhard Grindel nazivajući čitavu priču „neukusnom“.

Pegida je osnovana 2014. u Dresdenu nakon niza prosvjeda protiv navodne islamizacije Zapada zbog podnositelja zahtjeva za azilom i izbjeglica. Pegidu se dovodi i u vezu s brojnim napadima na izbjegličke domove, posebice na istoku zemlje. Šef Pegide Lutz Bachman se u jednom e-mailu ogradio od istupa južnonjemačkog ogranka Pegide objašnjavajući kako se ne radi o službenom ogranku.

Komentiraj