Pedeset filmova na Motovun Film Festivalu od 23. do 27. srpnja

Od 23. do 27. srpnja na brdu filmova održat će se još jedan Motovun Film Festival, čija bi se ovogodišnja formula, prema riječima Igora Mirkovića, direktora festivala, mogla svesti na „dvadeset plus trideset plus Poljaci plus populizam“.

Točnije, 20 recentnih dugometražnih naslova iz Europe i svijeta, 30 kratkometražnih filmova, zemlja u fokusu – Poljska, a lajtmotiv festivala je populizam. Program, prema Mirkovićevim riječima, opisuje svijet u kojem živimo, zagušen ekstremizmima i populizmom, na koji filmski autori nerijetko odgovaraju eskapizmom, odnosno humorom i bijegom u neke bolje svjetove. Milena Zaović, selektorica glavnog programa, rekla je da su filmovi vrlo precizni u ocrtavanju stvarnosti – pokazuju visoku dozu društvene osjetljivosti s jedne strane, dok istovremeno slave slobodu i hedonizam. Upravo zato na Motovunu će ove godine biti više glazbenih filmova i komedija, ali i ženskih autorica, nego ikad. Jedna od njih je i slovenska režiserka Urša Menart, čiji debitantski film „Nikad više luzerica“ i otvara festival. Bit će prikazana i svjetska premijera filma „Tusta“ režisera Andreja Korovljeva, koji je zapravo biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovu punk-rock bendu KUD Idijoti. Od glazbenih filmova istaknula je „Vox Lux“ u kojem Natalie Portman briljira u ulozi pop dive Celeste, a ključni događaj – teroristički napad – događa se na Braču. Poljska neće biti klasični partner festivala, budući da je program poljskih filmova novih autora koji se suprotstavljaju autoritarnoj vlasti ostvaren bez pomoći poljskih institucija. Bit će prikazan i „Kler“, jedan od značajnih poljskih filmova koji je do sada vidjelo pet milijuna Poljaka.

To i ne čudi, s obzirom na to da je riječ o beskompromisnoj kritici Crkve i njene uloge u korumpiranoj poljskoj politici. Drugi prateći program nosi naziv „Populizam za početnike“ i u njemu se kroz film i žive panele raspravlja o fenomenu našeg doba koji je zahvatio mnoge europske zemlje.

Inja Korać, selektorica programa „Motovunski kratki“, pohvalila se činjenicom da je Motovun Film Festival ove godine postao partner EFE – Europske filmske akademije, što znači da će najbolji u selekciji biti nominiran i za najbolji kratki europski film sljedeće godine. Ove godine pred njima je bio težak zadatak da od preko osamsto prijavljenih filmova odaberu njih 30, među kojima su tri hrvatska naslova i veliki broj filmova iz regije, koja je i inače ove godine snažno prisutna na festivalu.

Jednako bogat bit će i glazbeni program u kojem nastupaju Vojko V, Svemirko, Vlado Kreslin, Pankrti, Saša 21, Jeboton ansambl i brojni DJ-i predvođeni Marijem Kovačem.

I konačno, „Nagradu 50 godina“, zbog pola stoljeća na filmu, ove godine dobiva renomirani filmski snimatelj Živko Zalar.

Komentiraj