Pečena hobotnica s krumpirima u pećnici, veliki užitak za vašu obitelj i goste

Autor:

Photo: Welcome to Croatia

Recepti za pripremu hobotnice variraju na bezbroj načina. Okus će se razlikovati od vrste i kvalitete maslinovog ulja, arome ružmarina, omjera začina, povrća, vina i začinskog bilja. Donosimo recept za hobotnicu uz pećnice.

Sastojci:

1 hobotnica (oko 1 kg)
1 kg krumpira
1 veća glavica luka
3 češnjaka
6 žlica maslinovog ulja
6 žlica običnog ulja
sol, papar, ružmarin po ukusu
1 dl bijelog vina

Priprema:

Hobotnicu treba dobro očistiti od utrobe, oprati, odstraniti kljun.
Da bi meso hobotnice bilo mekano postoji, više načina pripreme. Najčešće se hobotnica nalupa batom. Umjesto toga može se kratko (15-ak minuta) prokuhati u malo vode u koju se stavi pluteni čep kako bi hobotnica ispustila višak tekućine i sluzi. Najbolje je ipak zamrznuti hobotnicu, kako ne bi bila žilava nakon pečenja.
U odgovarajući lim na hladno ulje staviti krumpir i luk izrezan na veće ploške.
Na to staviti očišćenu i pripremljenu hobotnicu.
Sve posuti ružmarinom i malo posoliti.
Pokriti aluminijskom folijom i peći uz podlijevanje vodom na temperaturi 180°C oko 60 minuta.
Potkraj pečenja zaliti vinom i dodati sjeckani češnjak i peršin.
Kratko zapeći bez folije.
Ovako pripremljena hobotnica poslužuje se kao glavno jelo.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.