Japanski premijer koji u prosincu prvi puta posjećuje Pearl Harbor nema se namjeru ispričati za japanski napad u kojem je 1941. poginulo više od 2.400 Amerikanaca, sedamdeset i pet godina nakon tog udara kojim je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku.

 

Dana 7. prosinca 1941. japanski su bombarderi u brišućem letu napali američku pomorsku bazu u Pearl Harboru na Havajima i u dva sata uništili dvadesetak brodova, 164 zrakoplova i ubili 2400 američkih vojnika i civila. Stotine marinaca i mornara potonulo je s brodovima dok su ostali poginuli u eksplozijama i požaru. Time je počeo Drugi svjetski rat na Pacifiku i ubrzan je ulazak Amerikanaca u svjetski sukob.

Amerikanci su još 1. prosinca počeli s obilježavanjem godišnjice napada na Pearl Harbor, a cilj im je privući pažnju mlađih naraštaja na događaj koji polako blijedi u živom sjećanju. Preživjelih, koji su sada u svojim devedesetim godinama, sve je manje.

Na samu godišnjicu napada, 7. prosinca, položit će se vijenci na potopljeni brod-spomenik USS Arizona, na kojem je izginulo 1177 mornara, a veterani će se provesti u paradi plažom Waikiki.

Shinzo Abe u posjetu ali bez isprike za žrtve

Shinzo Abe koji je u ponedjeljak najavio da će krajem mjeseca posjetiti Pearl Harbor prigodom putovanja na Havaje gdje će razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom prvi je  japanski premijer u povijesti koji će posjetiti to povijesno mjesto na Havajima, a iz Japana je jasno poručeno da se premijer nema namjeru ispričati.

“Posjetit ću Pearl Harbor kako bi utješio duše žrtava. Želim pokazati svijetu da se strahote rata ne smiju ponoviti”, kazao je Abe novinarima.

Međutim, “cilj posjeta je odati počast žrtvama rata, a ne se ispričati”, rekao je u utorak glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga. “Bit će to prigoda da se pokaže budućim generacijama naša odlučnost da se ne ponove užasi i patnje rata”, dodao je.

Abe će posjetiti Havaje nekoliko mjeseci nakon povijesnog posjeta Obame Hiroshimi gdje je američki predsjednik, prvi u povijesti, odao počast mrtvima ali se nije ispričao. Iako u svom govoru nije ponudio ispriku za nuklearni napad, njegov nastup u kojem je govorio o patnji žrtava dobro je primljen u Japanu.

Obamina poruka o svijetu bez nuklearnog oružja “urezao se u japanska srca”, kazao je Abe.

Sastanci s Obamom na Havajima 26. i 27. prosinca bit će poruka svijetu da želimo održati i ojačati američko-japansko savezništvo u budućnosti i istaknuti vrijednost našeg pomirenja, rekao je Abe.

SAD i dalje rade na identifikaciji žrtava

Stručnjaci još uvijek rade na identifikaciji kostiju žrtava iznenadnog napada japanskih postrojbi na bazu Pearl Harbor.

Lubanje, kosti i zubi skupljeni u godinama nakon događaja nisu se mogli identificirati ali zahvaljujući napretku znanosti, posebice DNK tehnologije, više desetaka njih više nije anonimno.

Prošle godine Pentagon je naredio ekshumaciju ostataka 388 Amerikanaca poginulih na palubi USS Oklahoma koju je pogodilo nekoliko torpeda dok je bila usidrena. Okrenula se bočno i tako zarobila stotine mornara u svojoj utrobi.

Ostaci 388 vojnika pokopanih u zajedničku grobnicu ekshumirani su s groblja u Honoluluu i premješteni na lokaciju blizu vojne agencije DPAA gdje na njima rade zubari, specijalisti i antropolozi.

Tijekom protekle godine uspjeli su identificirati 53 osoba.

“Gotovo svakodnevno vršimo identifikacije”, izjavila je Debra Zinni, antropologinja specijalizirana za sudsku medicinu i odgovorna za laboratorij DPAA.

Brojne kosti dobro su sačuvane usprkos desetljećima provedenima pod zemljom a prije toga mjesecima, čak godinama, pod morem.

Po njoj, to dobro očuvanje objašnjava se velikim količinama ugljikovodika koje u luci ispuštaju potopljeni brodovi koji su “proželi kosture i dobro ih sačuvali”.

Time je “izbjegnuto širenje bakterija. Stopa uzetih uzoraka DNK iznimno je visoka”, kazala je ona.

Komentiraj