Što kažete na Windows PC koji je dovoljno malen da stane u svaki džep, a ipak prikazuje sliku na velikom ekranu? Upoznajte Lenovo ideacentre Stick 300, višestruko manji i višestruko jeftiniji PC

Novo računalo Lenova predstavnik je nove klase računala: PC stickova. Temelje se na dizajnu kojeg je osmislio Intel, vodeći proizvođač PC čipova, koji je uspio ugurati čitav PC u kućište koje se na prvi pogled uopće ne razlikuje od povećeg USB sticka. Morate ga uzeti u ruke i malo proučiti da shvatite da to nije oveći (i tehnološki zastario) memorijski štapić nego primjerak najnovije tehnologije, koji svoju namjenu odaje time što ima tri dodatna priključka, i time što umjesto USB utikača ima HDMI.

Kako ćete koristiti to najnovije tehnološko čudo? To ovisi samo o vama, i o vašoj mašti. Primjerice, Lenovo Stick možete uključiti u televizor u vikendici ili hotelu, umjesto da sa sobom na put nosite laptop ili tablet. Ili, možete ga doslovce svaki dan nositi sa sobom s posla kući (i obratno) – zašto da ne, pa stvar ima 65 grama težine, neće vas opteretiti. Na oba radna mjesta bit će vam dovoljno utaknuti ga u monitor (jedini je uvjet da on ima HDMI priključak – isto vrijedi i za televizor u prethodnom primjeru). To su samo dva primjera, a sigurni smo da će vama pasti na pamet još neki scenarij!

Od spomenuta tri priključka, jedan je microUSB, isti onakav kakav vjerojatno imate na mobitelu, za napajanje. I ovaj služi istoj svrsi – što je praktično jer ako zaboravite ili zametnete originalno Lenovovo napajanje, možete se poslužiti bilo kojim punjačem od mobitela.) Drugi priključak na njemu je klasičan USB – u njega možete ugurati bilo koji USB uređaj: memorijski štapić, drugi tvrdi disk (preko kabela), 3G modem, TV prijemnik ili nešto deseto. Naravno, u njega možete priključiti i USB tipkovnicu ili miša (ili bežični predajnik za njih; naravno, Lenovo Stick ima i ugrađeni Bluetooth preko kojeg također možete spojiti odgovarajuću bežičnu tipkovnicu). Treći priključak je SD utor kojeg možete iskoristiti za proširenje memorije ili za učitavanje fotografija, videa i sličnog s digitalnih fotoaparata, kamera i inih uređaja.

Naravno, ovaj Stick ne može baš u svemu zamijeniti „pravo“ prijenosno računalo. Konfiguracija koja počiva na procesoru Intelu Atom Z3735F (sa četiri jezgre i taktom 1,33 GHz), 2 GB RAM-a, 32 GB memorije i Windowsima 10 dovoljno je snažna za web i online servise, prikazivanje videa (Full HD bez problema), pa i jednostavnije zahvate na Office dokumentima. No, nije za zahtjevnije zadaće kao što je igranje najnovijih 3D igara, Photoshop, dizajn i slično. Ne bi to bilo fer i razumno ni očekivati od njega, jer ovo računalo je više nego dvostruko jeftinije od najjeftinijeg laptopa. A sigurno nije dvostruko sporije od njega; štoviše, vrlo vjerojatno nije ništa sporije…

Više informacija: www.mikronis.hr

Komentiraj