PAZITE NA SVOJU NJUŠKU! I psa može izdati srce, a ovo su simptomi za uzbunu

Autor:

Pixabay

Srčani udar kod pasa je vrlo rijedak. Nešto većem riziku izloženi su psi s genetskim predispozicijama ili srčanim manama. No, postoje druge bolesti srca od kojih mogu oboljeti psi, osobito s godinama.

“Bolesti srca jedan su od češće dijagnosticiranih problema kod pasa – međutim, neće sve bolesti srca dovesti do zatajenja srca. Otprilike deset posto pasa razvit će određeni stupanj bolesti srca tijekom života. Učestalost značajno raste s dobi. S 20 do 25% oboljelih pasa u dobi od devet do 12 godina, skače na 75 posto oboljelih pasa starijih od 16 godina”, objašnjava veterinarka Jessica Romine za Dogster.com.

Dvije najčešće bolesti srca kod pasa su bolest mitralnog zaliska i dilatacijska kardiomiopatija.

Bolest mitralnog zaliska

“Bolest mitralnog zaliska čini oko 75% slučajeva stečene bolesti srca kod pasa, a uzrokovana je degeneracijom atrioventrikularnog zaliska na lijevoj strani srca, što dovodi do povratnog protoka krvi kroz zalistak i može uzrokovati zatajenje srca”, objašnjava veterinarka.

Ova bolest najčešće se viđa kod starijih pasa, a sklone su joj i male do srednje pasmine, uključujući minijaturne i toy pudle, Cavalier King Charles španijele, koker španijele, minijaturne šnaucere, jazavčare, Shih Tzu, i razne pasmine terijera. Točan uzrok je nepoznat, ali se sumnja na genetiku.

Dilatacijska kardiomiopatija

Dilatacijsku kardiomiopatiju karakterizira smanjena kontraktilnost srca, što uzrokuje širenje srčanih komora i rezultira zatajenjem srca. Ova bolest najčešća je kod velikih i divovskih pasmina, a pokazalo se da je genetski uvjetovana kod portugalskog vodenog psa, irskog vučjeg hrta, njemačke doge, newfoundlanda, standardnog i velikog šnaucera i kod dobermana. Manjak aminokiseline taurina povezan je s proširenom kardiomiopatijom kod pasa.

“Istražuje se utječe li način prehrane na bolesti srca, budući da su prijavljeni slučajevi dilatacijske kardiomiopatije kod pasa koji su bili hranjeni hranom bez žitarica, osobito onom koja sadrži visok postotak mahunarki poput graška, leće i graha”, dodaje veterinarka dr. Rachel Walton.

Srčana glista također može uzrokovati oštećenje psećeg srca i blokirati protok krvi. “Razgovarajte sa svojim veterinarom o cjelogodišnjoj prevenciji srčanog crva jer kada se ljubimac jednom zarazi, može doći do trajnog oštećenja srca i pluća”, savjetuje dr. Walton.

Simptomi bolesti srca kod pasa

Većina pasa koji pate od bolesti srca neće nužno pokazivati simptome, ali veterinar tijekom pregleda može primijetiti šum na srcu ili aritmiju kod psa.

Simptomi koji mogu upućivati, među ostalim i na bolesti srca, su letargija, umaranje tijekom tjelesne aktivnosti, manjak apetita, gubitak težine, kašalj, ubrzano disanje i poteškoće ili otežano disanje. Sinkopa ili kolaps također su simptomi bolesti srca i traže hitnu intervenciju veterinara.

Najbolje što možete učiniti za svog psa je pratiti promjene u razini aktivnosti, ponašanju i disanju te ga redovito voditi veterinaru.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 4 tjedna

A pogotovu srčani može strefiti one koji nosaju odjeću kao da su ljudi!