FaH

“PAZI ŽICA”: Udruga Wireless prosvjedovala protiv žice na Sutli

Šezdesetak prosvjednika iz Slovenije i Hrvatske okupilo se u nedjelju na slovenskoj obali rijeke Sutle kako bi protestirali protiv bodljikave žice podignute uz obalu te rijeke u pograničnom mjestu Podčetrtku koje zbog svojih termalnih bazena ima velik turistički potencijal.

Prosvjede uz žicu organizirala je lokalna građanska inicijativa “Wireless” (Bežični), pozvavši na prosvjed susjede i rodbinu s druge strane granične rječice.

Žičanu su ogradu “okitili” prosvjednim porukama poput “Protiv kulture straha” i upozorenjima “Pazi, žica”, a izveli su i prigodni performans pod naslovom “Huk žice.

“Ova je žica velebni spomenik našoj nesposobnoj diplomaciji”,  kazao je tom prigodom Andrej Černelč iz Podčetrtka koji je organizirao prosvjed, te ustvrdio da bi  politika za problem izbjeglica mogla naći i  bolja rješenja od žice, kako se ne bi kvarilo prijateljstvo susjednih država niti izazivala potencijalna šteta turizmu tog kraja. Podčetrtek je ove godine posjetilo skoro 40.000 gostiju koji su ustvarili više od 80.000 noćenja. U strukturi posjetitelja hotela i bazena u Podčetrtku uz Slovence, te Talijane i Austrijance najviše je gostiju iz Hrvatske.

Lokalno stanovništvo sa slovenske strane neće se ovog ljeta moći kupati u Sutli ako ograda u međuvremenu ne bude uklonjena.

Slovenija je do sada podigla oko 150 kilometara “tehničkih prepreka” na granici prema Hrvatskoj, što opravdava kao nužan preventivni potez kako bi se kontrolirao pretjerani priljev izbjeglica.

Premijer Miro Cerar ponovio je prošlog tjedna da želi da se što prije stvore mogućnosti da se ograda ukloni, ali da to nije moguće učiniti do proljeća, kad se u Europi očekuje novi masovni priljev izbjeglica u Europu balkanskom rutom preko Slovenije jer bi u suprotnom slučaju moglo doći do humanitarne katastrofe, a u Sloveniju doći i tu ostati više desetaka tisuća migranata, ako ih razvijene države prestanu primati.

Ogradu je podržao i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek koji je do ulaska u Cerarovu vladu bio direktor Termi Olimia, navevši da Slovenija mora učiniti sve da ostane u Schengenskom prostoru o kojemu je njena ekonomija jako ovisna jer bi nekontroliranje schengenske granice moglo ugroziti njeno članstvo u Schengenu.

Komentiraj