PAVLE KALINIĆ: “Preko dva tjedna kasnimo s donošenjem odluka”

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić danas je u ‘Novom danu’ N1 televizije rekao da je Hrvatska krenula prekasno sa strožim mjerama. Smatra da s donošenjem odluka kasnimo više od dva tjedna.

“Tri puta dnevno obavlja se dezinfekcija javnog prijevoza. Italija je isto kasnila, jučer su imali skoro 360 mrtvih jer su s ovim mjerama krenuli prekasno. Strah me da će krenuti eksponencijalni rast. Moramo se zaštititi. Kina je to sasjekla rigoroznim mjerama, Njemačka je počela zatvarati granice, a mi imamo situaciju da kamion može ući u Hrvatsku, a ne može izaći. Za zaštitu stanovnika je sad najvažniji Nacionalni stožer koji mora početi povlačiti poteze”, poručio je kalinić.

Komentirao je i dokument koji je sinoć procurio u javnost, a u kojem se traže strože mjere za Grad Zagreb. Potvrdio je da je dokument autentičan. “Da, ja sam ga potpisao. Ne znam kako se pojavio u javnosti, izazvao je puno nereda. Kad sam vidio, odmah sam potvrdio autentičnost, ali naglašavam da se trebalo čitati točku broj dva. Ovo je samo dokument na papiru. Kad bude potvrđen, napravit ćemo sve da odradimo taj dio posla”, objasnio je.

ZAGREBAČKI STOŽER: Hitno uvesti rigorozne mjere protiv koronavirusa

Kalinić kaže da se o tom dokumentu mora očitovati Vlada. Rekao je da bi prema preporukama zagrebačkog stožera ostali raditi dućani prehrane i apoteke, kao i bolnice:

“Imamo karanteru koja funkcionira, imamo i druge varijante za karantenu, napravit ćemo sve što možemo. Glavnina medicinkih ustanova je u Zagrebu. Ako se odluke ne budu donosile, stvar će izmaći kontroli. Upitna je količina opreme koja postoji, pokušava se nabaviti na sve strane. Dio je pokrio grad Zagreb”, kazao je Kalinić.

“Zagreb raspolaže sa 12 epidemiologa, to sigurno nije dovoljan broj. Preopterećeni su, rade 15, 16, 17 sati dnevno. Ne mogu na zadovoljavajući način pokriti toliko stanovnika. Mnogi zbog psihičke nestabilnosti uvjeravaju sebe da su bolesni pa zauzimaju mjesta”, dodao je.

O pojavi pozitivnih slučajeva u bolnicama naglasio je ponovno da se nije odmah situacija shvatila ozbiljno: “Ljudi su ovaj virus shvatili malo neozbiljno. Što se tiče Dubrave, to je iskontrolirano, a i ovo na Rebru. U Franu Mihaljeviću će biti problema jer je to jedina zarazna bolnica u Republici Hrvatskoj.”

Komentiraj