Pavle Kalinić: “Mi se cijelo vrijeme s ovom kupovinom ponašamo kao zemlja kolonija”

 

Čelnik zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić gostovao je u četvrtak u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je komentirao ponudu za nabavu višenamjenskih borbenih aviona.

Kalinić smatra da niti jedna od četiriju pristiglih ponuda nije dobra. “Svi avioni koji su ovdje ponuđeni su generacija 4, dakle prošlo svršeno vrijeme, aorist. Danas je Hrvatska dio NATO-a i ako želi imati suvremene zrakoplove, treba razgovarati o F-35. Kada gledate međunarodne vijesti, nitko ne želi kupiti Gripene, Rafale, jer je to prošlo svršeno vrijeme. Ali treba razmišljati o nekoj drugoj stvari, a to je da vjerojatno 6. generacija zrakoplova uopće neće imati pilote”, smatra Kalinić.

Dodaje da su MIG-ovi odavno trebali biti prizemljeni i stavljeni u muzeje. “Sve ovo što nam je ponuđeno nije dovoljno. Sve zemlje to napuštaju, SAD, Izrael… Najidealnije bi bilo da se kupi četiri do šest zrakoplova F-36 i da naši ljudi prođu obuku”, kaže Kalinić.

Upitan je li realno i dobro sada kupovati zrakoplove kada bilježimo najveći pad BDP-a otkako se isti mjeri, Kalinić odgovara: “Smatram da svaka zemlja koja sebe želi vidjeti kao suverenu državu mora imati zrakoplovstvo. Naravno da ne može imati ni blizu onoliko koliko bi trebala imati, ali četiri do šest F-36 zrakoplova može”.

“Mi se cijelo vrijeme s ovom kupovinom ponašamo kao zemlja kolonija, a ne zemlja koja ima interese”, dodao je Kalinić.

Komentiraj