Pavković: “Deset tisuća Zagrepčana psihološki je stradalo od potresa, a obnovu će izvući sami”

Deset tisuća Zagrepčana psihološki je stradalo od potresa. Posljedice ćemo imati kao s ratnim PTSP-jem godinama iza, posebno ako obnova nastavi usporeno. Izjavila je to za N1 doktorica arhitekture i ekonomistica Marina Pavković, inicijatorica stručne inicijative Obnovimo Zagreb.

“Organizirana pomoć ne postoji, nismo obratili pažnju na to. Prve analize Odsjeka za psihologiju pokazale su da je 10 tisuća ljudi reklo koliko je psihološki stradalo. Posljedice ćemo imati kao s ratnim PTSP-jem godinama iza, posebno ako obnova nastavi usporeno”, kazala je.

Komentirala je imenovanje Damira Vanđelića privremenim ravnateljem Fonda za obnovu. “Profesionalno i karijerno to je gospodin koji ima iskustva projektnog menadžmenta. Trebao bi imati stručna iskustva. Psihološki kao branitelj zna što je krizno stanje svijesti, doduše nije to usporedivo, ali teško je biti u PTSP stanju. Osobno nemam razloga da ne podržim profesionalca na takvom mjestu gdje se menadžment traži.”

Obnova Zagreba će se nesumnjivo odužiti, no koliko, teško je procijeniti, kazala je Pavković. Bit će teško svima. Prvi program mjera pokazuje koliko su se rastegnuli rokovi za predaju zahtjeva. Ulaže se u rekonstrukciju i obnovu gdje je Vlada zakašnjelom odlukom počela obnavljati poznate dimnjake, zabate, stubišta…. To se sad produžilo na polovinu sljedeće godine. Očekuje se da će se ovaj proces rastegnuti na deset godina. Novaca nema. Ono što ima, bit će dovoljno za refundaciju određenog dijela troška građana koji će oni morati osigurati sami. Očekujemo dramatičan period koji će morati pokazati do lokalnih izbora. Neće stići ništa osim teoretske postave novog zakona programa mjera.”

Pavković ističe da će obnovu izvući građani sa svojih 20 posto: “Da biste podnijeli zahtjev za obnovu na osnovu kojeg ćete dobiti odluku da vam država sufinancira sa 80 posto, morate osigurati tih 20 posto. Oni kreću s financiranjem svega u svom aranžmanu.”

Komentiraj