Pavičić Vukičević: “Radit ću drukčije, otvorenije, nije istina da ne radimo ništa”

Kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba Jelena Pavičić Vukičević predstavila je u ponedjeljak izborni program najavljujući da će raditi drugačije i otvorenije, javio je dnevnik.hr.

“Radit ću u budućnosti na malo drugačiji način, otvorenije, te pomoću digitalnih platformi omogućiti svakom sugrađaninu da se izjasni i kaže što mu je prioritet”, kazala je Jelena Pavičić Vukičević predstavljajući izborni program u Muzeju suvremene umjetnosti.

Okosnicu programa čini pet glavnih tema: obnova i izgradnja Zagreba za 21. stoljeće, visoka razina socijalnih prava, izravno sudjelovanje Zagrepčana u odlučivanju, rješavanje problema otpada i rješavanje prometnih gužvi.

Kada je riječ o obnovi Zagreba, težište će biti na cjelovitoj obnovi povijesne jezgre i revitalizaciji brownfield lokacija poput Paromlina, Gredelja, Zagrepčanke, bloka Badel i Zagrebačkog velesajma, najavila je Pavičić Vukičević.

“Često se čuje da se ne radi ništa, no nije tako. Zagreb je svoj dio obnove napravio ili je ona u visokoj fazi završetka, na području Zagreba je 1158 objekata društvene namjene i svi su u funkciji ili se obnavljaju”, istaknula je i poručila da isto očekuje i od države.

“U godini dana od potresa Zagreb je učinio sve što je mogao, no nismo zadovoljni jer se uz pomoć Ministarstva i Fonda za obnovu nije obnovio niti jedan kvadratni metar stambenog fonda”, dodala je.

U području socijalne politike osim nastavka subvencioniranja vrtića, plaćanja besplatnih udžbenika, stipendija i nastavka mjere roditelj odgajatelj Pavičić Vukičević najavila je izgradnju novih domova umirovljenika i subvencioniranje smještaja u privatnim domovima.

Izgradnjom centra za gospodarenje otpadom, dodala je, dostići će se cilj od 60 posto odvajanja otpada, dok će se Jakuševac zatvoriti 2025. i postati zelena oaza.

I u području prometa najavila je niz projekata: Jadranski most, produljenje Vrapčanske ceste, Branimirove ulice i niz drugih, kao i izgradnju mreže biciklističkih staza. Ističe da će također nastaviti poticati poduzetništvo i inovacije, investicije, obrazovanje, kulturu i sport.

Pavičić Vukičević odbacila je kritike da je previše zaposlenih u gradskoj upravi navodeći podatak da Zagreb ima 3,8 djelatnika uprave na 1000 stanovnika, u odnosu na primjerice Beč, koji ih ima 16 na tisuću stanovnika.

Za prirez je poručila da ga plaćaju samo građani koji imaju plaću veću od 8200 kuna te da od ukupno uplaćenog iznosa grad većinu vraća građanima kroz porezne olakšice i ostane mu 113 milijuna kuna. “Ja imam plaću 16 tisuća kuna i mislim da trebam plaćati prirez”, poručila je.

Naglasila je da su gradske financije stabilne, što je potvrdila kreditna agencija koja je potvrdila rejting grada.

Predstavljaju programa nazočili su kandidati za dogradonačelnike Otto Barić i Ivica Lovrić te kandidati za Gradsku skupštinu.

Barić je kazao da će mu u fokusu biti obnova i brownfield investicije, a Lovrić da se dalje baviti obrazovanjem, kulturom i sportom.

 

Komentiraj