Pavičić Vukičević nazočila početku radova na Prvoj ekonomskoj školi čija obnova stoji 67 milijuna kuna

Na zagrebačkoj Prvoj ekonomskoj školi stradaloj u potresu počinju radovi obnove vrijedni 67 milijuna kuna koji bi trebali završiti do 1. rujna, istaknula je obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, koja je u subotu nazočila početku radova.

Poručila je kako se nada da će s početkom nove školske godine svi učenici, a njih je na toj lokaciji tisuću,  imati najkvalitetnije uvjete za daljnje obrazovanje.

Prva ekonomska škola jedna je od 13 škola oštećenih u potresu još nisu u potpunosti obnovljene, rekla je Pavičić Vukičević, podsjetivši da je u potresu stradalo 175 škola i vrtića, od kojih je 162 već u potpunosti obnovljeno.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba najavila je da u Gradu nastavljaju s izgradnjom škola i vrtića, ali i s više od 50 investicija energetske obnove školskih i vrtićkih zgrada. Rekla je da se na tom projektu kandidiraju sve škole i vrtiće gdje su riješeni imovinsko-pravni odnosi koji su, kako je rekla, i dalje “rak rana” hrvatskog društva pa ih na Gruntovnici očekuje za riješiti još preko 200.

Kad sve to bude riješeno, svi će ti objekti škola i vrtića biti kandidati za povlačenje EU sredstava kako bi se obnovili i osiguravali najbolju kvalitetu života i rada, istaknula je Pavičić Vukičević.

Na pitanje novinara je li Zagreb siguran grad, budući da su jučer na Trgu bana Jelačića brutalno udarcima napadnute volonterke Mosta koje su na štandu skupljale potpise za gradonačelničku kandidaturu Zvonimira Troskota, Pavičić Vukičević je istaknula da osuđuje svaku vrstu nasilja i poručila da i kao pojedinci i kao društvo, kad vidimo da se nešto događa, trebamo i reagirati.

“Naravno da nas je sve jučer šokirala ta vijest i moram reći da kao osoba i kao žena, jer se dogodio napad na studentice, doista osuđujem svaku vrstu nasilja”, istaknula je Pavičić Vukičević.

Naglasila je da je takav napad neprihvatljiv, no da nažalost “zadnjih mjeseci svjedočimo na neki način valu nasilja u cijeloj zemlji”.

Poručila je da se treba više raditi na međusobnoj toleranciji i razumijevanju te kako je nužno u obitelji, vrtiću, školi, u svim institucijama društva činiti sve što se može različitim preventivnim programima kako bi svi doista u svoj punini razumjeli da je nasilje u bilo kojem obliku potpuno neprihvatljivo, ne samo fizičko, nego i verbalno. Na svaki oblik nasilja moramo svi zajedno, i kao pojedinci i kao društvo, kad vidimo da se nešto događa, i reagirati, rekla je.

“Nažalost prečesto prolazimo pored takvih situacija bez reakcije, a svi smo mi pozvani u tom trenutku reagirati i zaštititi onog koji nije u mogućnosti braniti se, pa i čak ako je u mogućnosti braniti se. Jednostavno, to trebamo osjetiti kao svoju građansku dužnost”, poručila je Pavičić Vukičević.

Kandidatkinju Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnicu Zagreba novinari su pitali kako komentira plakate i poruke svojih protukandidata i protukandidatkinja, a na što im je, među ostalim, rekla da je svatko odlučio kakvu će poruku poslati sugrađanima, a za svoje poruke kaže da su jasne.

“Idu u smjeru zadržavanja svih socijalnih prava i sigurnosti, rješavanja prometnih gužvi, očuvanja okoliša, odnosno zbrinjavanja otpada te uvođenja transparentnosti u sve poslove Grada Zagreba”, rekla je Pavičić Vukičević koja očekuje da će to biti poruke koje će građani “prepoznati i zaokružiti najbolju kandidatkinju”.

Komentiraj