Pavičić Vukičević: “Na zbrinjavanju otpada radili smo ustrajno i temeljito”

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i trenutna vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević izjavila je za N1 da će, pobijedi li, smetlište Jakuševac zatvoriti 2025. godine.

Kazala je da je zbrinjavanje otpada stari problem. “Mi smo na tim problemima radili ustrajno i temeljito. 2025. zatvorit ćemo Jakuševac jer smo napravili niz predradnji. Jakuševac je jedino sanirano odlagalište otpada u Hrvatskoj. Mi smo danas u situaciji da smo došli na 44 posto
odvojenog prikupljenog otpada. Puno toga je napravljeno. Puno se radilo i puno toga još imamo u planu”, tvrdi Pavičić Vukičević.

Za tvrdnje protukandidata Zvonimira Troskota da je dug Grada veći od pet milijardi kuna rekla je da su neistinite: “Mogu se na to samo nasmijati. Ono što je bitno, jest da je kreditna agencija koja procjenjuje kreditnu sposobnost Grada, za prošlu godinu, koja je opterećena pandemijom, smanjenim gospodarskim poslom i potresom, za tu godinu potvrdila kreditni rejting kao i za godinu prije. To je veliki uspjeh. Gradske financije su stabilne, mi smo likvidni”.

Nedavno je prozvala Fond za obnovu Zagreba zbog sporosti, a oni su joj uzvratili da se Grad slabo potrudio, da nije napravio ništa te da Pavičić Vukičević obnovu koristi zbog predizborne kampanje.

“Jesam li nešto pogriješila kad sam rekla da obnova ne ide željenim tempom? Sutra ćemo objaviti rezultate drugog pozivnog natječaja za sugrađane koji imaju samo jednu nekretninu i koji će dobiti 50.000 kuna za obnovu svojih kuća. Nije obnovljen nijedan kvadratni metar stambenog fonda i moramo biti nezadovoljni. Pozivam sve, kroz koji dan ide treći poziv: ako imate samo jednu nekretninu i ona je stradala u potresu, javite se, dobit ćete pomoć. S 50.000 kuna možete naručiti projektnu dokumentaciju, možete sami nešto obnoviti… Ako ih dobijete od Grada, jednako ćete se moći ponovno natjecati preko Fonda za obnovu. Radi se o crvenoj i žutoj naljepnici i to mora biti jedina nekretnina. Dosad smo osigurali 20 milijuna kuna za 518 vlasnika koji su se javili na dva poziva. Sada kreće treći poziv”, rekla je Pavičić Vukičević.

Protukandidati su je kritizirali što je uoči izbora pokrenula i javni natječaj za izgradnju novog maksimirskog stadiona. “Rekla sam da je istočna tribina temeljem nalaza statičara potpuno nesigurna. Racionalno je bilo raspisati arhitektonski natječaj. To ne prejudicira ništa, to je samo jedan prijedlog idejnog rješenja da bismo vidjeli koliko bi novi stadion mogao koštati, da to možemo pokazati građanima, dogovoriti se kako to financirati. Opći je konsenzus da Zagrebu i Dinamu treba novi stadion”, rekla je Pavičić Vukičević.

Komentiraj