PAVIĆ “Povećat će se kvota za uvoz radne snage za 2000, ali samo za građevinski sektor”

HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u subotu je gostovao u Dnevniku Nove TV, gdje je govorio o zapošljavanju, kao jednom od uvjeta poboljšanja demografske slike Hrvatske.

Naglasio je kako na jednoj strani Hrvatska ima rekordno nisku nezaposlenost, a s druge porast nezaaposlenosti, s 55 tisuća više radnih mjesta nego prije dvije godine. “No, nema euforije oko toga, jer smo svjesni da je upravo padom granica i otvaranjem granica jedan dio mladih otišao u inozemstvo”, rekao je Pavić dodajući da je pitanje demografije šire od samo radnih mjesta. Ono uključuje i rad jedinica lokalne samouprave, kolega ministara, politiku tržišta rada.

“Ono što mogu reći jest da smo politikom tržišta rada, premijer Plenković je u ožujku plasirao paket mjera – od mjere do karijere, njime upravo potičemo prvenstveno zapošljavanje u privatnom sektoru i pravo zapošljavanje, a sad radimo specijalizirane programe, upravo ciljane za zapošljavanje mladih, žena i osoba s invaliditetom”, rekao je.

Pavić je naglasio kako program zapošljavanja žena ‘Zaželi’ od 400 milijuna kuna, s kojim se planira zaposliti tri tisuće žena, probudio velik interes. Istaknuo je kao su ove godine za zapošljavanje izdvojili više od dvije milijarde kuna.

Stručno osposobljavanje radnika, kaže, ide dalje. “63 posto SOR-a prošle godine je bilo u državnom i javnom sektoru. Evo, prvi rezultati mjera paketa “Od mjere do karijere” ukazuju da potpore za zapošljavanje, koje su privatni sektor i koje idu na trajno zapošljavanje, smo učetverostručili u prvih šest mjeseci u odnosu na prošlo razdoblje, odnosno povećali smo za 2500 korisnika, a broj korisnika SOR-a je pao za 40 posto. Ono što nam sad slijedi jest izrada sustava pripravnika”, objasnio je.

Pavić je otkrio kako su prošlog tjedna samo za građevinski sektor u proceduru uputili povećanje kvote za 2000 radnih mjesta kako bi opravdali investicije koje je građevinski sektor preuzeo te kako bi sektor mogao otvoriti i realizirati investicije koje kreću najesen.

Komentiraj