Pavić Šimetin: “Virus se može ponovno razbuktati, moramo se nastaviti pridržavati mjera”

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je za Dnevnik HTV-a da se, s obzirom na pad broja aktivnih slučajeva s 25 na 8 tisuća, može reći da smo u epidemiji prošli najgore, no naglasila je da će to tako biti dok se pridržavamo epidemioloških mjera.

“Virus se može ponovno razbuktati i izmaći kontroli”, upozorila je.

Od Božića je prošlo određeno vrijeme, dodala je i pojasnila da obično treba dva tjedna kako bismo bili sigurni ima li druženje tijekom blagdana utjecaj na širenje pandemije.

Nada se, kaže, da su se građani pridržavali preporuka.

“Na jučerašnji dan cijepilo se 12.285 osoba, a danas još oko 1400, u Primorsko-goranskoj županiji cijepljeno je više od 700 osoba, u drugim županijama oko 450, a HZJZ je u Sisačko-moslavačkoj županiji cijepio 241 osobu. Prednost kod nove pošiljke Pfizer/BioNTechovog cjepiva imaju korisnici u domovima za starije, djelatnici domova te medicinsko osoblje”, rekla je Pavić Šimetin.

Što se zdravstvenih djelatnika tiče, kazala je da je odaziv velik.

“Svaki ponedjeljak dolazi 17.550 doza cjepiva, tako do sredine veljače. Nakon toga dolaze još 2 kutije više, u jednoj je 975 doza, a onda se u ožujku povećava za još tri kutije. Očekuje se i Modernino cjepivo, a planira se da se njime cijepe starije osobe”, rekla je Pavić Šimetin.

To je cjepivo, objasnila je, manje zahtjevno u odnosu na Pfizer/BioNTechovo u smislu čuvanja i skladištenja. Teško je govoriti kada će početi cijepljenje Moderninim cjepivom, možda već sredinom siječnja, zaključila je.

Komentiraj