Pavić Šimetin: “U Zagrebu je više cijepljenih drugom dozom nego u nekim županijama prvom”

Prošlog tjedna porastao je broj cijepljenih prvom dozom. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je da treba pojačati cijepljenje te istaknula da bi se po odazivu na cijepljenje ostatak Hrvatske treba ugledati na Zagreb, izvijestio je HTV.

“Zagreb vodi u cijepljenju, što je počelo u prvoj fazi cijepljenja kada su bili cijepljeni zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima. Imamo ih puno, pa je to dulje trajalo, a kada su oni cijepljeni, nastavio se izvrstan odaziv. Ostatak Hrvatske trebao bi se ugledati na Zagreb, gdje ima više cijepljenih drugom dozom nego što ih je u nekim županijama s prvom dozom”, kazala je Ivana Pavić Šimetin.

“Cijepe se i oni koji nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranje, a oni koji imaju OIB mogu preko sustava doći do digitalne potvrde. Ima i onih koji imaju OIB, a nisu uvedeni u bazu podataka, znači – treba imati zdravstveno osiguranje, to je na prvom mjestu”, poručila je Pavić Šimetin.

Kazala je da je bilo nekoliko pojedinačnih situacija s viškom cjepiva, i to ne u smislu da je istekao rok trajanja od 6 mjeseci, nego su otopljene veće količine Pfizera ili Moderne nego što se može u mjesec dana potrošiti.

“To je rješavano tako da su ta cjepiva ustupljena drugim zavodima koji su u tom trenutku imali veću potražnju za cjepivom”, rekla je za HRT Pavić Šimetin.

Na pitanje o uvođenju obveznog cijepljenja, odgovorila je da se u Europi razgovara o obveznom cijepljenju, da se prati i gleda što druge zemlje rade.

“Na prvom mjestu bili bi zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije”, rekla je.

Od sutra se u Zagrebu na tri punkta građani mogu cijepiti cjepivom Johnson & Johnson. Riječ je o jednoj dozi, pa se nakon 22 dana može dobitI covid potvrda.

Kako bi se broj procijepljenih povećao za 1 %, primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji dnevno bi se trebalo cijepiti 3700-3800 ljudi.

Komentiraj