PAVIĆ ŠIMETIN: “Djeca vrlo rijetko šire zarazu prema odraslima”

Djeca nisu “super širitelji” virusa Covid 19 i vrlo su rijetko širitelji zaraze prema odraslima, izjavila je danas za Hrvatski radio zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Ona je sudjelovala u radijskoj emisiji o novoj školskoj godini s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom te ravnateljicom i učiteljicom razredne nastave u osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga Lidijom Sosom Šimenc i Ljerkicom Vinković.

Ministar Fuchs je kazao kako počinje “najneizvjesnija školska godina”. “Osam škola krenulo je s online nastavom, dvije su odgodile početak nastave, a ostale će početi po B, odnosno C modelu. B model je mješoviti u kojem se dio nastave izvodi u razredu, a drugi dio učenika je kod kuće i prati nastavu pomoću digitalnih materijala. Ta se djeca kasnije rotiraju”, rekao je ministar i dodao kako je C model onaj u kojem sva djeca prate nastavu od kuće.

Taj je model najnepovoljniji, kazao je Fuchs dodajući da će se o modelima odlučivati ovisno o epidemiološkoj situaciji u nekom mjestu ili županiji.

Pavić Šimetin kazala je da je djecu, ako nisu kod kuće, najbolje i najsigurnije da budu u školi. “Situacija nije idealna, ali tako dugo dok škola bude mogla održavati nastavu u učionicama, to treba primjenjivati zato što je to najbolje za djecu”, rekla je.

Naglasila je kako se sigurno zna da djeca ne dobivaju teži oblik bolesti, te da su ona vrlo često bez simptoma ili ti simptomi sliče blagoj prehladi. “Oni su vrlo rijetko širitelji zaraze prema odraslima”, naglasila je.

“Od tristotinjak pozitivne djece u Hrvatskoj, samo dva puta se to prenijelo na odrasle”, rekla je i dodala kako djeca nisu „super širitelji” virusa kao što imamo situaciju s gripom.

Komentiraj