Pavić Šimetin: “Cijepljena osoba može biti zarazna”

Epidemiologinja i zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin izjavila je za dnevnik.hr kako “cijepljena osoba može biti zarazna”.

“Može li virus obitavati na sluznici usta, nosa i onda se širiti na druge osobe nije još ispitano. Dakle, osoba koja se cijepi može se zaraziti, ali ima bolji ishod te bolesti. Cijepljena osoba može biti zarazna, ali i biti zarazna bez znakova bolesti, odnosno niti ne znati da je zaražena. Prema tome, masku treba nositi i dalje, i onaj koji je cijepljen, i u društvu osoba koje se cijepe. To nošenje maske je zapravo više usmjereno na zaštitu drugih, a ne možda samog sebe koji sam se cijepio. No cijela ova borba protiv pandemije uči nas da zapravo moramo misliti prvenstveno na druge, a sebe staviti na drugo mjesto”, kazala je.

Da bi se nošenje maski smanjilo, procijepljenost treba biti visoka. “Vjerojatno je to negdje iznad 50 posto, ali svakako takva da se smanji cirkulacija virusa u populaciji. A glavni indikator kada možemo manje nositi maske je zapravo kolika je cirkulacija virusa u populaciji, odnosno koliko imamo novooboljelih svakodnevno. Ta je situacija sad u silaznoj putanji”, kazala je.

Pavić Šimetin naglašava kako “sva četiri cjepiva protiv COVID-19 koja se koriste u Hrvatskoj vrlo efikasno štite od teških oblika bolesti, hospitalizacije, liječenja na respiratoru i smrtnog ishoda”.

Komentiraj