Pavić potvrdio povećanje minimalne plaće za pet posto, odnosno 131 kunu

HINA

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potvrdio je u utorak da će minimalna plaća biti povećana za pet posto, odnosno za 131 kunu neto, a istodobno će poslodavcima koji isplaćuju minimalne plaće u zadnjih 12 mjeseci biti za 50 posto smanjene osnovice za obračun doprinosa.

Na taj će način radnik dobiti povećanje plaće, a ukupni trošak za poslodavca bit će za 104 kune manji, pojasnio je Pavić u izjavi novinarima prigodom obilježavanja 10. obljetnice djelovanja Europskog socijalnog fonda u Hrvatskoj.

Cjelovit paket olakšica bit će usvojen na Vladi u četvrtak, a vrijedit će od 1. siječnja, najavio je Pavić. Paket uključuje mnoge druge olakšice za poslodavce, poput neoporezivog smještaja i toplog obroka za stalne sezonce u turističkoj sezoni i povećanja neoporezivog dijela za dar radniku sa 400 na 600 kuna.

Cjelovit paket, koji smo predstavili zajedno s kvotama i idejama za projekte koji se prvenstveno tiču aktivacije hrvatske radne snage, pohvalili su poslodavaci i sindikati.

Smatraju da je to maleni, ali ipak korak naprijed da s jedne strane povećamo cijenu rada, a s druge strane zaštitimo radno intenzivne industrije koje isplaćuju minimalne plaće, pa bi povećanje njihovih troškova rada dovelo do otpuštanja radnika, rekao je Pavić.

Na sastanku sa sindikatima i poslodavcima dogovoreno je da je to samo prvi korak, jer će ustrojiti radnu skupinu već u siječnju, koja će do rujna izraditi cjelovit prijedlog zakona o minimalnoj plaći, kao i analize na kojima se godinama nije radilo.

Pavić pritom ističe da Vlada po prvi put paralelno s povećanjem minimalne plaće donosi mjere kojima će radno intenzivnim industrijama omogućiti fiskalne olakšice.

Komentiraj