PAVIĆ “Nema govora o ukidanju drugog stupa”

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić komentirao je za HRT prijedlog mirovinske reforme. Kazao je kako je prijedlog blizu faze finalizacije, a cilj mu je održanje sustava.

Nekoliko je prijedloga već procurilo u javnost: produljenje radnog vijeka do 67. godine za žene i muškarce od 2031.; veća penalizacija prijevremenog umirovljenja; prilagodba beneficiranog radnog staža 21. stoljeću; uvođenje nacionalne mirovine i mogućnost da umirovljenici rade 4 sata. Prijedlog prema kojem bi pravo na dodatak od 27 posto na mirovinu imali samo osiguranici koji bi štednju iz drugog stupa vratili u prvi izazvala je najviše pozornosti.

“Trebao bi donijeti povećanje mirovina za sadašnje umirovljenike kojima će se riješiti i dodatno zdravstveno osiguranje te rast od tri posto minimalnih mirovina. Omogućit ćemo rad od 4 sata sadašnjim i budućim umirovljenicima uz primanje cjelovite mirovine. Treba osigurati srednjoj generaciji, posebice ženama – dodatnih 500, 600 kuna kako bi im mirovine bile barem kao sadašnje. Trošak toga će iznositi 40 milijardi kuna”, rekao je ministar u emisiji ‘Otvoreno’.

Naglasio je kako treba osnažiti drugi stup za mlade, te poručio kako nema govora o ukidanju drugog mirovinskog stupa. Ide se, kaže, s pravom izbora.

“Svakako treba reći da će 300 tisuća građana rođenih nakon 1962. – primati mirovinu manju od minimalne i uz dodatak od 27 posto”, kazao je Pavić koji predlaže rast izdvajanja za 2. stup sa 5 na 6% do 2020. pa postupan rast do 10 posto. Naglasio je kako hrvatski građani rade puno manje (u prosjeku 30 godina) od građana EU-a i spomenuo je primjer Njemačke (prosjek je 37 godina).

Komentiraj