PAVIĆ: “Tko tri puta odbije posao, usavršavanje ili prekvalifikaciju briše se sa Zavoda”

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u srijedu je ustvrdio da Vlada najprije želi aktivirati domaću radnu snagu, a tek potom omogućiti angažman stranih radnika, pri čemu je istaknuo da su kvote za uvoz stranih radnika “posljednja linija obrane”.

Odgovarajući uoči sjednice Vlade na pitanje kako je moguće da na burzi ima toliko radnika, a poslodavci ih ne mogu naći, odgovorio je da je politika Vlade aktivacija domaće radne snage.

Postoji 1.500 zahtjeva iznad utvrđenih kvota i zato se donosi današnja odluka Vlade da se povećaju kvote za 2.000 stranih radnika plus tisuću, ako ih nema na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, rekao je Pavić.

Isto tako, dodao je, povećava se i kvota za građevinarstvo, za tisuću stranih radnika.

“Kvote su posljednja linija obrane. Želimo zaposliti domaću radnu snagu, želimo da plaće rastu, a u mandatu ove vlade prosječna plaća porasla je za 730 kuna”, rekao je Pavić.

Napomenuo je kako je utvrđeno da više od 70 posto poslodavaca koji traže strane radnike nije oglasilo potrebu za radnicima u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ). Od sljedeće godine, najavio je, morat će se najprije oglasiti na HZZ-u, a potom tražiti strane radnike.

“Plan je dogodine ukinuti kvotu, ali i uvesti obvezu da se prvo radnika mora potražiti na domaćem tržištu”, rekao je Pavić.

Kvote će, kazao je, biti povećane, ali će se i brisati nezaposleni s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ako ne zadovolje neka pravila.

“Pravila su jasna. Osoba koja tri puta odbije zaposlenje, usavršavanje ili prekvalifikaciju briše se sa Zavoda. Takvih je puno više nego prije. I HZZ je puno proaktivniji u nuđenju poslova. Želimo zaposliti domaću radnu snagu”.

Napomenuo je da su pripreme za turističku sezonu počele još prošle godine te je 20 tisuća radnika spojeno s poslodavcima i osiguran im je posao u sezoni, a određena je i kvota od više od 65 tisuće radnika iz stranih zemalja.

Prošli tjedan Vlada je, kako je rekao, pozvala poslodavce da zaposli domaću radnu snagu, jer ima 1.600 ljudi u priobalnim županijama koji su raspoloživi i žele raditi u turizmu.

Poslodavci su se, dodao je, odazvali te je u nekoliko dana zaposleno više od 600 ljudi.

Komentiraj