Pavić: “Do danas stiglo 457 kućica za stanovanje”

Do danas je na područje pogođena potresima stiglo 457 kućica za stanovanje, izjavio je za nacional.hr glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić.

Od tog broja, stotinu kućina donacija su Turske, Austrija ih je dostavila osamdeset, dok su turističke tvrtke iz Istre preko Ministarstva turizma dostavile 125 mobilnih kućica i jedanaest kamp kućica. Pavić je dodao kako će država od njih otkupiti još 250 kućica.

Pomoć te vrste stići će i iz Francuske, o čemu će u Zagrebu razgovarati francuski ministar vanjskih poslova, koji u četvrtak stiže u posjet Hrvatskoj.

Mađarska, čiji su predstavnici trenutno u Glini, poslala je dva sanitarna kontejnera, a poslat će još 49 kućica.

Na području Gline i u okolnim selima, precizirao je Pavić, dosad je postavljeno 167 kućica, a još tridesetak postavljeno ih je “mimo organizacije Stožera, prijateljskim vezama”.

Kućice i kontejneri za stanovanje stižu u konvojima, pa je odlučeno da ih se ne vozi u Petrinju, gdje su ulice uske i zagušio bi se promet. Zato je u Lekeniku, selu nedaleko Siska na cesti prema Zagrebu, organiziran logistički centar u kojemu se kućice istovaruju te razvoze kamo treba. Pavić podsjeća kako je postavljanje kućica zahtjevan posao, jer za svaku treba obići i pripremiti mjesto na kojemu će biti postavljena. Jedna je obitelj, na primjer, trebala dobiti veći kontejner, ali je njihovo dvorište bilo premaleno, pa im je postavljen manji.

Nakon što kućica bude postavljena, djelatnici Hrvatske elektroprivrede uključuju struju. Iz HEP-a su poručili kako će biti “labavi” prema obvezi plaćanja struje, i poručili su ljudima neka se slobodno griju. Prema Pavićevim riječima, Crveni križ podijelko je 1167 grijalica.

Na društvenim mrežama pojavile su se tvrdnje o malverzacijama s kućicama, a Pavić podsjeća kako je Vlada upozorila građane kako ta opasnost postoji i prije nego što su kontejeri počeli pristizati na potresom pogođeno područje.

Nacional.hr neslužbeno doznaje kako su službeni izvori u ponedjeljak navečer proslijedili policiji informacije koje su se pojavile i na društvenim mrežama kako se kućicama manipulira čak i u iznosima od 1500 eura.

Komentiraj