Pavel Savin: ‘U ‘Spartaku’ ću se kao Messala boriti za svoju istinu’

Pavel Savin pleše Messalu u ‘Spartaku’ koji će premijeru imati 27. siječnja

Balet „Spartak“ Arama Hačaturjana premijerno će biti izveden 27. siječnja u zagrebačkom HNK-u, u koreografiji Jiříja Bubeníčeka te u koprodukciji s riječkim HNK-om Ivana pl. Zajca. Djelo prati pothvate Spartaka, vođe pobune robova protiv Rimljana. Hačaturjan je skladao „Spartaka“ 1954. godine, a iste godine za to djelo nagrađen je Lenjinovom nagradom. Praizvedba je bila u Kazalištu Kirov u Lenjingradu (danas Marijinsko kazalište u Sankt Peterburgu) 1956., u nekonvencionalnoj koreografiji Leonida Jakobsona, koja je prekršila sve kanone klasičnoga baleta i niz godina ostala na repertoaru. Zatim je djelo postavljeno dvaput u Baletu moskovskoga Boljšoj teatra; 1958. u koreografiji Igora Moisejeva i 1968. u koreografiji Jurija Grigoroviča, a tek ova produkcija donijela je baletu najveću popularnost. U zagrebačkom Baletu „Spartak“ nikada nije izvođen kao cjelovito baletno djelo te će ova koreografija Jiřija Bubeníčeka, čiji balet „Metropolis“ pamtimo iz 2018., biti prvo cjelovito uprizorenje tog djela na ovoj pozornici.

U „Spartaku“ ulogu Messale pleše ruski baletan Pavel Savin, koji u ansamblu Baleta HNK u Zagrebu pleše povremeno. Dao je kratki intervju Nacionalu.

NACIONAL: U baletu „Spartak“ plešete Messalu, kakva su vam iskustva s tim baletom? Poznate su dvije produkcije, i to obje u Rusiji, ne izvodi se baš tako često…

Kada govorimo o „Spartaku“, prvo što padne na um je želja za slobodom, heroji i zlikovci, ljubav i mržnja, odanost i izdaja, sreća pobjede i gorčina poraza te borba za istinu. I ja sam također u ulozi Messale ljutit na tuđe odluke i borim se za svoju istinu. Da, dvije najpoznatije verzije „Spartaka“ nastale su u Rusiji, koreografa Grigoroviča i Jakobsona, i zaista su fenomenalne. U Rusiji sam, u Mikhailovskom teatru, plesao također u „Spartaku“, u verziji Grigorija Koftuna, a trenutačno sam usredotočen na rad s Bubeníčekom. Svaka verzija toga baleta vrlo je unikatna i nosi neponovljivi potpis koreografa.

NACIONAL: Koliko je inspirativno plesati u takvom baletu, koji je sve samo ne običan, koji ima masovne scene, koji nije klasičan, a uz to se radi o povijesnom događaju? Što je najbolje u radu s Jiřijem Bubeníčekom?

Uvijek je uzbudljivo i zanimljivo početi raditi na novom baletu sa, za mene, novim koreografom. Tu je želja pokazati za što sam sposoban, svoje navike i iskustvo i znanje, te pridonijeti, donijeti nešto svoje i nešto posebno u svoju ulogu. Drago mi je što se pojavila takva mogućnost i zahvalan sam Jiřiju Bubeníčeku za trud i rad i za mogućnost da ubrojim tako zanimljivu ulogu s novim pokretima u svoju „kolekciju“.

NACIONAL: Zašto vi volite balet, kad ste počeli plesati i što vas je inspiriralo da se time krenete ozbiljnije baviti?

Balet postane ovisnost bez koje se više ne može. Moj profesionalni put počeo je kada mi je bilo devet godina, kada sam primljen u baletnu akademiju u Permu u Rusiji. Do tada sam plesao standardne i latinoameričke plesove u svome rodnom gradu Asbestu. Uvijek sam sanjao putovati i vidjeti svijet svojim očima, a ne samo na stranicama magazina i televizijskog ekrana. Balet daje takvu mogućnost zato što uvijek imaš priliku biti dio raznih projekata i turneja po cijelom svijetu.

NACIONAL: Kakvi su vam planovi sada nakon Spartaka?

Planovi nakon Spartaka su nastaviti raditi u dvorani i napredovati.

NACIONAL: Već ste plesali u HNK-u u Zagrebu, član ste ansambla Baleta, kako biste ocijenili rad u tom ansamblu?

Sretan sam što sam dio ansambla HNK, kolektiv je vrlo topao i atmosfera je vrlo prijateljska. Pedagozi su veliki profesionalci u svome poslu i administracija koja mi je dala mogućnost biti dijelom baleta HNK-a uvijek je spremna u najbržem roku pomoći i dati podršku.

NACIONAL: Došli ste nedavno iz Rusije, u listopadu, biste li morali ići u vojsku da niste otišli iz Rusije, kakva je situacija s umjetnicima?

Kada mi je bilo 18 godina, počeo sam raditi u kazalištu u Permu i u to vrijeme već sam odslužio alternativni vojni rok. Umjetnici u Rusiji još uvijek rade po svom uobičajenom rasporedu.

NACIONAL: Planirate li povratak u Rusiju ili je zasad Hrvatska vaš dom?

Odlučio sam da u ovom trenutku želim nastaviti svoju karijeru ovdje u Europi.

Komentiraj