Pavasović Visković: “Gdje je granica? Može se kritizirati svakoga, ali ne smije prijeći na osobnu razinu”

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković komentirao je u petak izjave predsjednika Zorana Milanovića o Vrhovnom sudu i DORH-u . Pavasović Visković navodi da predsjednik ima jedna prilično neortodoksan stil u javnim istupima. Smatra da nekada pogodi u bit stvari, a nekada ne.

“Bojim se da ovo spada u jedan od njegovih istupa gdje u većini stvari o kojima je govorio nije u pravu”, ocijenio je Pavasović Visković pa odgovorio na pitanje može li Milanović biti objektivan dok kritizira pravomoćnu presudu u slučaju Tomislava Saucha, svog bivšeg predstojnika Ureda. “Pravomoćne sudske presude se smiju i moraju komentirati. Nije to nikakva sveta krava da se ne bi smjelo reći što netko misli pa čak i kada smatra da je ona pogrešna. Međutim, mislim da je on izašao iz okvira onoga što bi bilo uobičajeno za tu presudu jer nije dobro na osobnoj razini komentirati suce, moramo se držati sadržaja. S druge strane, jasno je da je vezan za svog bivšeg predstojnika Ureda i shvaćam da se može naslagati, ali takva je kakva je i dužni smo je svi poštivati je pa tako i predsjednik”, rekao je i dodao da on uvijek priča kao Zoran Milanović, a ne kao predsjednik RH.

Kaže da je to specifičan diskurs i ne treba ga komentirati. Poručio je da bi eventualne kritike Milanović trebao uputiti na drugu adresu. “Praksa je inače da se vještacima vjeruje i da je teško dobiti ponovljeno vještačenje. U ovom slučaju su vještaci su oni koji su na određen način presudili i ako je prema nekome išao s kritikom, trebao je ići prema vještacima”, rekao je i dodao da se ne sječa da je u zadnja tri desetljeća bilo gore vrijeme u pravosuđu nego što je danas i ovo što je predsjednik napravio ne pomaže povjerenju opće javnosti u pravosuđe.

“Međutim, kažem, predsjednik ima specifičan stil i ja bih ostao na tome”, istaknuo je i dodao da je Milanović u prvom redu kritizirao suce Kosa i Mrčelu. “Radi se o dvojici gotovo naših najboljih sudaca. Mislim da su sigurno među 3, 4 najznačajnija pravnika u kazneno-pravnog segmentu pravosudne priče. To su ljudi koji su značajni za struku. On im zamjera protivljenje imenovanju novog predsjednika Vrhovnog suda. Međutim, nisu oni jedini koji su se tome protivili. Oni su bili samo jedini koji su bili spremni izaći imenom i prezimenom i reći da je to pogrešno. I ja mislim da je Dobronić bio pogreška, radi se o kvalitetnom i pametnom čovjeku, ali ne za tu funkciju. Gdje je granica? Može se kritizirati svakoga, ali ne smije prijeći na osobnu razinu”, istaknuo je za N1 televiziju.

Poručio je i da je ostanak aktualne glavne državne odvjetnice neodrživ. “Što se tiče Zlate Hrvoj Šipek, već mjesecima govorim da je njezin opstanak na mjestu glavne državne odvjetnice neodrživ. To što ja mislim ne znači ništa, ali bojim se da to misli većina stručne javnosti. Jako je loše što premijer i Vlada prelaze preko svega toga skupa što se u DORH-u događa jer se DORH doslovno urušava, a mislim da to za ovu zemlju nije dobro”, zaključio je Pavasović Visković.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner