‘Patent koji smanjuje radijaciju za 98 posto uskoro počinjemo proizvoditi’

Saša Zinaja

Tomislav Juratovac hrvatski je inovator koji je na nedavnom sajmu u Londonu osvojio zlato za HELLOQUENT WiFi proizvod koji sadržava tehnologiju za zaštitu od zračenja routera. U glavnom gradu Velike Britanije taj je proizvod, kao i cijela priča o tehnologijama HELLOQUENT, pobudio interes eminentnih britanskih stručnjaka, posebno fizičara, ali i neuropsihijatara. Ali ono što je posebno važno je to da su u tijeku pregovori s domaćim i inozemnim tvrtkama pa postoji velika šansa da će taj proizvod izrađivati tvrtke u Hrvatskoj ili inozemstvu. To je i smisao inovacija, a Juratovac tvrdi da imaju kapacitete, vrsne ljude u proizvodnji, jasne planove i neke nove patentne prijave pa žele pokrenuti proizvodnju u Hrvatskoj i otvoriti radna mjesta.

Nagrađeni proizvod Juratovac će predstaviti na sajmu Inova koji na Zagrebačkom Velesajmu traje do 13. studenog.

Niskofrekventnim i visokofrekventnim elektromagnetskim zračenjima, detekcijom njihovih izvora, mjerenjima, zaštitnim metodama te savjetovanjem i educiranjem, Juratovac se bavi dvadesetak godina.

“Prvu spravu za smanjenje zračenja mobitela konstruirao sam 1999. i primjenjivala se nekoliko godina. Temeljila se prvenstveno na pravilu pada intenziteta zračenja udaljenošću, što je ta sprava i pouzdano omogućavala”, rekao je Juratovac. Njegov prvi službeni patent omogućavao je zaštitu čovjekova mjesta spavanja od visokofrekventnih (npr. Wi-Fi routeri, repetitori, mobiteli, bežični telefoni i Baby phone uređaji) te niskofrekventnih izvora (svi žičano povezani kućni uređaji, trafostanice, dalekovodi) elektromagnetskog zračenja.

“Nisam nikad potpuno razumio zašto se bežični kućni telefoni i WLAN routeri izrađuju tako da neprestano emitiraju zračenje, bez obzira na to koristite li te uređaje ili ne. Odete na počinak, a ti uređaji vas nemilosrdno i bez potrebe svaku noć zrače mjesecima i godinama. Što se više vremena provodi u jače ozračenom području, to su i veće šanse da naše tijelo na takvu izloženost reagira simptomima ili bolešću. To je utvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija još 2005. i usvojila novi termin za simptome i bolesti uzrokovane elektrosmogom – elektromagnetska hipersenzibilnost”, naveo je Juratovac koji se zbog toga posvetio tehnologiji koja će omogućiti maksimalnu redukciju štetnog zračenja, a ponajviše mobitela.

Nova HELLOQUENT tehnologija, objasnio je inovator, unikatna je na tržištu i ima izuzetnu zaštitnu učinkovitost koja je znanstveno mjerljiva.

“Moramo naučiti pravilno rukovati svim bežičnim uređajima. Oni su moćni, nisu igračke i mogu nam bitno olakšati život.Ako proizvođači u uputama uz mobitel koji kupite naglašavaju da ga trebate držati od 1 do 2,5 cm od tijela, sve su vam rekli. Držanje mobitela malo dalje od tijela zaista bitno smanjuje zračenje glave. Ali tko se od nas toga pridržava, tko uopće ima vremena na miru pročitati upute i pri svakom pozivu odmaknuti mobitel od lica?” rekao je Juratovac i kazao da znanstveno provjerena rješenja mogu biti dobra kompenzacija.

 

Komentiraj