Američki državni tajnik Mike Pompeo, koji u jugoistočnoj Aziji nastoji ojačati američki utjecaj nasuprot Kini, sastao se u petak  turskim kolegom Mevlutom Cavusoglum u pokušaju da razriješe prijepore zbog kojih je Washington nametnuo sankcije dvojici turskih ministara, prenose agencije.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert kazala je nakon sastanka da su dvojica šefova diplomacija razgovarali o nizu pitanja i da je “razgovor bio konstruktivan. Dogovorili su se da će nastaviti rješavati otvorena pitanja između dviju zemalja”, piše Reuters.

Washington je nametnuo sankcije dvojici turskih ministara u vladi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana zbog američkog pastora koji je u turskome zatvoru optužen za terorizam.

Turska je sankcije nazvala neprihvatljivima.

Sankcije su “dokaz velike odlučnosti” Sjedinjenih Država da ishode oslobađanje pastora Andrea Brunsona, izjavio je Pompeo uoči susreta, no Cavusoglu je nakon susreta novinarima izjavio da sankcije i prijetnje neće djelovati kad je riječ o Turskoj.

Pastor Andrew Brunson optužen je za terorizam i špijunažu u korist dviju organizacija koje Turska smatra terorističkima, a riječ je o mreži turskog propovjednika Fethullaha Gulena koji živi u Sjedinjenin Državama u egzilu te o Radničkoj stranci Kurdistana (PKK).

“Od samog početka govorili smo da jezik prijetnje i sankcije neće dati nikakva rezultata. To smo i danas ponovili”, rekao je Cavusoglu, piše agencija AFP.

Ankara zahtijeva da joj SAD izruči Gulena, kojega Erdogan smatra idejnim tvorcem neuspjelog državnog udara u srpnju 2016., u Turskoj.

Regionalni forum jugoistočne Azije

Pompeo se s turskim šefom diplomacije sastao na rubu regionalnog foruma zemalja jugoistočne Azije i u sklopu petodnevne turneje po Aziji kojom nastoji stvoriti protutežu rastućem utjecaju Kine u regiji.

U petak se Pompeo sastao i s malezijskim premijerom Mahathirom Mohamadom prije odlaska u Singapur, piše njemačka agencija dpa.

Osim sigurnosnih i ekonomskih pitanja na dnevnom redu foruma u Singapuru biti i Sjeverna Koreja, izolirana komunistička zemlja koja je odnedavna promijenila ton i pokazala spremnost za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

Nakon foruma u Sinagpuru u subotu će Pompeo otputovati u Indoneziju, a uoči odlaska  na turneju najavio je da će SAD uložiti 113milijuna dolara u tehnologiju, energetkse i infrastrukturne projekte u regiji.

Komentiraj