Pastel de nata: Sve što trebate znati o hit desertu koji savršeno paše uz kavu

Istraživanja pokazuju da prosječan Hrvat u godini dana popije čak 4,15 kilograma kave, odnosno jednu i pol šalicu dnevno, a jedan od najvažnijih trendova je i kava za van.

Iako je prošlo tek kratko vrijeme od otvaranja prvog Ziggy’s coffee shopa u Zagrebu, zahvaljujući poslovnom potezu Atlantic Grupe ovaj brend već je postao jednom od nezaobilaznih kofeinskih stanica mnogih Zagrepčana. Osim gurmanske i sada već popularne Ziggy’s Single Origin INDIA kave na pet lokacija u Zagrebu posjetitelji mogu probati i druge blendove, a Ziggy’s coffee shop je jedino mjesto u gradu koje u stalnoj ponudi ima popularni portugalski kolač Pastel de nata.

Rijetko ga što može nadmašiti u kombinaciji s kavom jer hrskavo tijesto punjeno slatkom slastičarskom kremom uz dozu cimeta ide odlično uz mnogima omiljeni napitak za razbuđivanje i veću koncentraciju.

Ovaj desert koji se može ‘smazati’ u svega dva, tri zalogaja osmislili su redovnici samostana Jerónimos u Santa Maria de Belemu još u 18. stoljeću. Uobičajena praksa u to vrijeme bila je koristiti bjelanjke za štirkanje halja časnih sestara zbog čega je ostajalo pregršt žumanjaka koje je nekako trebalo iskoristiti.

U želji da izbjegnu bacanje hrane, žutanjke su koristili kao glavni sastojak u desertima te su ubrzo osmislili i tajni recept. Usavršivši svoje tortice počeli su ih prodavati kako bi financijski pomogli samostanu. Samostan je zatvoren 1834. godine, a recept je prodan vlasnicima Fábrice dos Pastéis de Belém koja je otvorena 1837. godine i danas je najpoznatije mjesto za kušanje ovih pitica u cijelom Lisabonu.

 

 

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]