PASTAFARIJANCI: Vjerska parodija u američkim školama

Objavljeno u Nacionalu br. 849, 2012-02-21

Ako prođe zakon savezne države Indiane, djeca bi mogla učiti nauk Crkve Letećeg Čudovišta od Špageta, duhovite vjerske zajednice koja se ruga konzervativnoj Americi

Borbeni vjernici izborili su se u Senatu američke savezne države Indiane za ovakav propis: “U javnim školama dopušta se podučavati o različitim teorijama o podrijetlu života.” To je formulacija koja je prošla, iako se u raznim stadijima nacrta i prijedloga toga ne baš najneophodnijeg naputka u povijesti parlamentarizma i školstva baratalo i izrazima kao što su “znanost o stvaranju” kao jedna od ravnopravnih ideja o nastanku svijeta. Sve to bilo je upakirano u formulaciju o tome kako je potrebno da nastavnici prikažu i “teorije raznih religija, među kojima i kršćanskih, judaizma, islama, hinduizma, budizma i scijentologije.” Ovu je posljednju divotu kao amandman dodala demokratska senatorica Vi Simpson iz Bloomingtona, mjesta gdje je poznato Sveučilište Indiana.

DRUGOGA DANA, kad je zastupnike malo prošao mamurluk od te orgije u Senatu tipa “tea-party”, republikanski je predsjednik toga doma ipak bio malo suzdržaniji. Brian Bosma novinarima je izjavio da će se malo pričekati s prosljeđivanjem senatske odluke broj 0089 Zastupničkom domu koji bi je uobličio u odluku kojoj bi se morale pokoriti i školske vlasti. Nije rekao da će izglasano staviti na led jer je, jednostavno, izglasana glupost. Vadio se na sličan presedan koji je Vrhovni sud 1987. kao neustavan ukinuo Louisiani. Hoće li pak Zastupnički dom uzeti senatski podnesak 0089 i nastaviti ga razrađivati, vidjet će se već na njegovoj sljedećoj sjednici 5. ožujka. Vjerojatno neće. Ako takav zakon ipak prođe, na okupaciju državnih i mjesnih školskih vlasti, kao i školskih odbora, potpuno je spremna pastafarijanska zajednica koja će ustrajati da se u školama podučava i njeno učenje o nastanku svijeta. Štoviše, spremili su i nastavne programe i nastavnike koji bi odmah mogli početi predavati. Pastafarijanci? Pastafarijancima sami sebe nazivaju pripadnici registrirane religije koja se kolokvijalno naziva pastafarijanizam.

U “zemlji slobodnih i domu odlučnih” dovoljno je imati određeni broj sljedbenika da bi se denominacija samo prijavila državi i svoj ustroj posve oslobodila od državnih financijskih nameta. Radi te vjerske slobodarske tradicije mnogi su tijekom stoljeća pobjegli u Ameriku da ondje mogu na miru prakticirati svoja, makar i vrlo čudna vjerovanja, a taj je slobodarski okvir tu zemlju učinio i mjestom pogodnim za putujuće propovjednike i bogate teleevanđeliste kojima je svima zajednički nazivnik – neplaćanje poreza. U takvoj su zemlji pastafarijanci osnovali Crkvu Letećeg Čudovišta od Špageta — Church of the Flyng Spaghetti Monster (FSM). U toj zemlji gdje ni jednu religiju ne smijete prijeko pogledati pa ondje može postojati i takav idiotizam kao što je scijentologija, malo se tko u službenim kontaktima smio zgražati nad očitim glupostima: zgražaš se nad jednom, uvrijedio si sve religije! Prvi je takav istup imao Bobby Henderson kao 25-godišnji diplomirani student fizike, koji je o svojim paranormalnim doživljajima napisao satirično otvoreno pismo Državnom odboru za obrazovanje Kanzasa, koji je u državnim školama 2005. dopustio da se u javnim školama na nastavi prirodoslovnih predmeta nastavnicima dopusti da umjesto o evoluciji predaju o inteligentnom dizajnu. Henderson je u pismu Odboru parodirao obrazovni koncept inteligentnog dizajna zauzimajući se da predaje o natprirodnom Stvoritelju koji izgledom najbliže podsjeća na leteće klupko špageta s dvije mesne okruglice. Zahtijevao je da se i za taj koncept odvoje učionice i financira nastava. Nakon što je otvoreno pismo objavio na webu, ono je ubrzo postalo zarazni internetski fenomen oko kojega su se počeli okupljati protivnici nastave o inteligentnom dizajnu.

– NEMAM NIŠTA PROTIV religije – izjavio je poslije Boobby Henderson – ali se protivim religiji koja svoje stavove nameće istraživačkim egzaktnim znanostima. Ako ima boga i inteligentan je, mislim da mora imati i smisla za humor. I doista, radikalni kreacionizam, ili njegova umivenija inačica inteligentni dizajn, nemaju nikakve stvarne veze s unutarnjim osjećajem povezanosti s višim oblicima postojanja, temeljem svake religioznosti. Naprotiv, kreacionisti po obrascu poznatom stoljećima u raznim civilizacijama zapravo agresivno napadaju provjerljivo znanje i znanost, vraćajući se stalno apriorizmima kanona svoje vjere. Katoličanstvu nije trebalo da progoni Giordana Bruna, Galileija, Kopernika i Keplera, kad njihovo učenje ni na koji način – vidimo danas – tu religiju nije ugrožavalo. Naprotiv, svaki će se zagovornik inteligentnoga dizajna, želi li ozdraviti, podvrgnuti medicinskim zahvatima, znanosti u čijim je temeljima genetika. Znanost ljudima može donijeti samo dobrobit, a u rukama loših ljudi i stradanje. Kreacionisti se obično uvrijede kad im se napomene da njihovi križarski ratovi ne donose ništa dobro i da će u slučaju njihove pobjede patiti mnogo više ljudi. Osjetljivost na “uvrede” i bilo kakvu kritiku, uz istodobnu iznimnu agresivnost prema odabranim ciljevima, to je i danas šizofrena javna pozicija u političkom djelovanju mnogih, pa i najvećih religija. Bobby Henderson u tom je otvorenom pismu samoga sebe proglasio “prorokom”. Dakako, na satiričan način na koji i danas pastafarijanci zagovaraju svoja “vjerovanja”.

Nakon te objave, tisuća e-mailova koje je primio i veselog živ-žava po internetskim forumima potaknutim njegovom “objavom”, Henderson se nastavio dopisivati s istomišljenicima, ali i objavljivati uvredljiva i prijeteća pisma koja, dakako, nisu izostala od naglo proizvedenih neprijatelja. Henderson kaže da ih je u godinu dana primio više od 60 tisuća i da ih je 95 posto bilo u vrlo pozitivnom tonu. Napokon, potkraj te godine nakladnik Villiard Press od Hendersona je uz predujam od 80.000 dolara naručio knjigu koja je objavljena 2006. pod naslovom “Evanđelje Letećeg Čudovišta od Špageta”. Naravno, njena je prodaja oslobođena poreza. Središte je te objave da postoji nevidljivo i nepojmljivo biće Leteće Čudovišta od Špageta (FSM) koje je stvorilo svemir “u trenutku teškoga pijanstva”, što je izravni uzrok “nesavršenosti svijeta”. Pastafarijansci s evolucijom “izlaze na kraj” tvrdeći da je FSM posijao takve dokaze “da bi na kušnju stavio vjeru”, a na rezultate datiranja radioaktivnim ugljikom “izravno utječe Njegova Valjuškasta Uzvišenost svojim Tjestastim Visuljkom”. Pastafarijanci na nebu zamišljaju vulkan s erupcijama piva i tvornice u kojima rade striptizete. Gusare (pirate) evanđelje slavi kao izvorne pastafarijance. Tvrdi da su o njima dezinformacije u srednjem vijeku širili kršćanski teolozi, a u novije vrijeme harekrišne. Umjesto toga, gusari su bili “miroljubivi istraživači i širitelji dobre volje” koji su “djeci dijelili bombone i lizalice”. Henderson u svom evanđelju govori i o tome kako se nestajanjem gusara povećava globalno zatopljavanje. U prilog tome navodi Somaliju kao zemlju s najviše gusara i najmanje ispuštanja ugljičnog dioksida. Pastafarijanci se, kad nema tea-partyjaških ispada na koje će reagirati, silno zabavljaju razmjenjujući “viđenja” svoga božanstva – posebno masovno na policama supermarketa – dokaze na fotografijama, izmišljajući blagdane i obrede, a ponekad se javno pokažu kostimirani u gusare i s obilježjima pastafarijanizma. Vrlo su popularne njihove naljepnice za odbojnike na automobilima s grafički pojednostavnjenim logotipom FSM-a, ali i kosturom ribe koji je nijekanje prakršćanskoga simbola ihtiosa usvojenoga u razdoblju te religije kada se o križu kao simbolu još nije razmišljalo.

OSNOVNA POTKA Crkve FSM-a, koja očito ima toliku organizacijsku snagu da može posprdno reagirati na svaki javni kreacionistički ispad, jest da filozofski teret dokazivanja leži na onima koji se zauzimaju za nedokazive tvrdnje, a ne na onima koji takve tvrdnje odbacuju. A religija upravo to jest. Iz istoga razloga Crkva FSM besramno proizvodi sve apsurdnije tvrdnje i slaže ih u svoj “kanon vjerovanja” izazivajući upravo postojeću nakaradnu praksu o “teretu dokazivanja”. Taj je teret dokazivanja postao središte zanimljive nagradne sprdnje. Portal Boing Boing u kolovozu 2005. raspisao je nagradu od četvrt milijuna dolara, poslije podignutu na puni milijun inteligentno dizajnrane monete, pojedincu koji bi empirijski dokazao da Isus Krist nije sin Letećeg Čudovišta od Špageta. Bila je to izravna reakcija na izazov mladog kreacionista Kenta Hovinda koji je obećao nagradu od 250.000 dolara bilo kome tko dokaže “da je evolucija jedini mogući način pojavljivanja života u svemiru”. Sličnim su se jeftinim besmislicama i novčanim iznosima još nedavno razmetale i neke domaće kreacionističke snage. Pastafarijanci izvode i javnu sprdnju na mjestima gdje je društvena politička korektnost prema religijama uzmaknula pred građanskim obvezama. Henderson je tako predsjedniku Bushu i Wal-Martu zahvalio na “sretnim blagdanima”, formulaciji koju koriste pastafarijanci, za razliku od čestitanja Božića, Hanuke, Bajrama… Austrijanac Niko Alm uspio je da mu vlasti priznaju da na fotografiji za vozačku dozvolu na glavi smije nositi cjedilo za tjesteninu “jer mu tako nalaže vjera”. Pastafarijanci se, zapravo, zauzimaju za nenasilje nad činjenicama (i ljudima).

Prokazuju kao uvredljivo kada kreacionisti svoje probrano pabirčenje po znanstvenim činjenicama da bi osnažili svoje tvrdnje zovu znanošću o inteligentnom dizajnu, a evoluciju nazivaju teorijom. Koncept inteligentnoga dizajna pokazao se, dakako, znanstveno potpuno neproduktivnim jer mu je temelj nekritički, a društveno štetnim jer nagriza temelje građanskoga društva i slobode osvojene još prije dva stoljeća s građanskim revolucijama koje su afirmirale sekularnu državu, pa i Ameriku kao “zemlju slobodnih i dom odlučnih”.

Komentiraj

Source:Miroslav Ambruš-Kiš