Pixabay

Pas Otto neće biti usmrćen

Pas Otto, koji je na zagrebačkom Ksaveru napao petero ljudi, nće biti usmrćen, već će dobiti priliku za socijalizaciju i školovanje, prenosi portal Index.
Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata provest će obnovljeni postupak u predmetu psa Otta te će narediti novom vlasniku provedbu mjera iz Pravilnika o opasnim psima, sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, čl. 123, st. 1, Alineja 1.
Mjere se odnose na držanje psa pod stalnim nadzorom kako se ne bi ugrozila sigurnost ljudi i životinja, na zabranu darovanja takvog psa drugim osobama, zabranu izlaganja i promocije, nastupanja na natjecanjima, izložbama, javnim nastupima ili okupljanjima te na zabranu oglašavanja u svrhu prodaje. Isto tako, nužno je provesti mjeru kastracije psa u roku od 14 dana te u Upisnik pasa i u njegovu putovnicu upisati da se radi o opasnom psu, navodi se u priopćenju Kabineta Državnog inspektorata.
U novom postupku će stručna osoba ovlaštena od Hrvatskog kinološkog saveza utvrditi može li se pas Otto uspješno privesti socijalizaciji i školovanju. Čitav postupak će biti kontroliran od strane Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata koja će pratiti proces te će sukladno stručnoj procjeni donijeti konačnu odluku.
Inspektorat zaključuje kako predmetno Rješenje nije ukinuto niti poništeno, već se provodi obnova postupka po službenoj dužnosti u dijelu koji se odnosi na eutanaziju psa.
Pas se nakon napada nalazi na promatranju u azilu za životinj. Policija je priopćila kako je 45-godišnja žena, koja ga je šetala u vrijeme napda, bila pod tjecajem alkohola. Sumnjiče je za dovođenje u opasnost života i imovine. Pas je napao pet osba, od čega je četiri ugrizao, a jednoj je potrgao odjeću.

Komentiraj