‘Partnere mijenjamo brzinom svjetlosti i odustajemo od sebe i onoga što imamo’

MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL

Premijera ‘Malih bračnih zločina’ u Splitu

Francuski pisac, dramatičar, filozof i filmski redatelj Éric-Emmanuel Schmitt, čiji je dramski tekst “Libertinac” prije točno deset godina splitska publika imala priliku gledati na velikoj sceni, ponovno se izvodi u HNK u Splitu, gdje će na Sceni 55 splitskoga nacionalnog kazališta premijerno biti izvedena drama “Mali bračni zločini”. Schmitt priču plete oko dvoje supružnika.

Jules, koji zbog udarca u glavu doživi amneziju, vraća se iz bolnice, a njegova supruga Liz pokušava mu pomoći da se sjeti svog života. No, radi li se o amneziji? U toj psihološkoj igri istine i laži supružnici preispituju petnaest godina svojega braka, svoju ljubav, ili ono što je od nje ostalo. Redatelj ove predstave je Trpimir Jurkić, inače i v.d. Ravnatelja Drame HNK u Splitu, a igraju Andrea Mladinić i Mijo Jurišić.

“Apsolutno sam uvjerena da će se svi prepoznati u likovima Lise i Gilesa. Ovo je priča o ljubavi koja je načeta vremenom, ljubavi koja je istrošena, ali ipak je prisutna. Odustati ili ne odustati, pitanje je sad. U današnjem konzumerističkom sustavu u kojem živimo nisu lišene ni emocije ni ljudski odnosi. Kad se pokvari kompjuter, bacamo ga i kupujemo novi. Isto se, nažalost, događa i sa životnim partnerima. Mijenjamo staro za novo brzinom svjetlosti. Zavedeni pogrešnim primjerima odustajemo od sebe i onoga što imamo. Bježimo od rješavanja problema i živimo takozvanim avanturističkim životom, a zaboravljamo da je najveća avatura uhvatiti se ukoštac s problemom i raditi na odnosu. Degradiramo se kao ljudska bića satkana od emocija i pretvaramo se u te iste kompjutere koji završavaju pokraj smeća”, kaže za Nacional glumica Andrea Mladinić koja igra Lisu. U komadu “Mali bračni zločini”, kaže glumica, zatičemo dvoje ljudi koji ne odustaju, koji se svatko na svoj način, često i pogrešan, bore kao lavovi da sačuvaju i ponovno ožive svoju ljubav koja nije umrla, samo se uspavala. “Ustrajni su i u tome idu do kraja. Ljubavni odnos koji je uspavan treba najprije pokušati probuditi, a ne odmah eutanazirati. U današnjem vremenu prebrzo gasimo aparate”, rekla je glumica Andrea Mladinić.

Komentiraj