Parler je omiljena platforma Trumpovih pristaša, blokirali je Google, Apple i Amazon

Apple Inc i Amazon.com Inc iz svojih trgovina i web hosting usluga uklonili su aplikaciju Parler, popularni među mnogim desničarskim korisnicima društvenih mreža. Apple i Amazon navode da ta usluga nije poduzela odgovarajuće mjere kako bi spriječila širenje objava koje potiču na nasilje.

Parler je vrlo popularan među pristašama Donalda Trumpa, čiji je račun u petak traujno maknut s društvene mreže Twitter, a Parler se i inače smatra utočištem ljudi protjeranih s Twittera, prenosi Reuters.

Apple je u subotu u izjavi naveo da su suspendirali Perler, dok ne riješi ‘probleme’. Apple je toj aplikaciji dao 24 sata da podnese detaljan plan moderiranja, ukazujući na to da su sudionici koristili aplikaciju za koordinaciju opsade američkog Kongresa u srijedu. Parler je uklonjen i iz Googleovog Play Storea, zbog istih razloga.

Amazonov potez Parler je ostavio ‘van mreže’, osim ako, dodaju, ne pronađu novu tvrtku koja će primiti njihove usluge. Amazon je stopirao Parler zvog, kažu, kršenja uvjeta pružanja usluga Amazon Web Serviea. Neuspješno su, dodaju, rješavali probleme stalno rastućeg nasilnog sadržaja. Zbog ‘stvarnog rizika za javnu sigurnost’, kako su opisali Parler, njihov je račun suspendiran u nedjelju.

Izvršni direktor Parlera John Matze obrušio se na sve koji su ih suspendirali, rekavši da je to koordiniran potez jer su znali da će mogućnosti Parlera biti ograničene i da će nanijeti najviše štete, upravo zato što je Donald Trump dobio ‘košaricu’ na drugim društvenim mrežama. “Ovo je bio koordirani naooad tehnoloških divova da ubiju konkurenciju. Možete očekivati da se rat protiv konkurencije i slobode govora nastavi, ali nemojte nas otpisati”, poručili su iz Parlera.

Osim Parlera, desno orijentirani korisnici društvenih medija ‘navalili’ su na aplikaciju za razmjenu poruka Telegram te društvenu web stranicu Gab.

Komentiraj