PARLAMENTARNI IZBORI: U Rusiji otvorena birališta, slijedi ispit za Putinovu stranku

FaH

Prva su birališta otvorena u 22 sata po srednjoeueropskom vremenu na poluotoku Kamčatka na ruskom Dalekom istoku za parlamentarne izbore na kojima se ne očekuju iznenađenja i predviđa se pobjeda vladajuće prokremaljske stranke Jedinstvena Rusija.

Većina od nekih 110 milijuna birača u Rusiji, zemlji podijeljenoj u jedanaest vremenskih zona, moći će glasati od 7 sati u nedjelju ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a među njima su i glavni grad Moskva te Sankt Peterburg.

Više od  6500 kandidata iz 14 stranka natječe se za 450 mjesta u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta.

Izbori se održavaju u vrijeme gospodarske krize izazvane ekonomskim sankcijama kojom Zapad kažnjava uplitanje Moskve u sukob u Ukrajini te zbog pada cijena nafte te Rusija proživljava najtežu krizu u odnosima sa Zapadom od završetka Hladnog rata.

To su prvi parlamentarni izbori u zemlji otkako je Rusija pripojila Krim te iako vjerojatno neće poljuljati vlast predsjednika Vladimira Putina, mogli bi biti ispit za njegovu vladajuću stranku Jedinstvenu Rusiju.

To su također prvi izbori koji će se održati u skladu s novim izbornim sustavom. Razmjerni sustav zamijenit će mješoviti tako da će se pola od 450 zastupnika birati putem stranačkih lista, a druga polovica izravno. Taj  izborni zakon stupio je na snagu 2014.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju smanjenje potpore Jedinstvenoj Rusiji koja dominira Dumom od 2003.

Rusija ima četiri velike političke stranke i očekuje se da će sve one ostati zastupljene u Dumi. Uz Jedinstvenu Rusiju to su socijaldemokratska stranka Pravedna Rusija, Komunistička partija i Liberalna demokratska stranka Rusije (LDPR), čiji su članovi u stvari krajnje desničarski nacionalisti.

Ako Pravedna Rusija izgubi, stranka Jabloko lijevog centra ima malu mogućnost za osvajanje mjesta u Dumi.

Broj stranaka koje se natječu na izborima porastao je sa samo sedam, koliko ih je bilo prije pet godina na 74, a izborni prag je smanjen sa sedam na pet posto.

Nakon zatvaranja birališta u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu u Kalinjingradu, ruskoj enklavi u srcu Europske unije, očekuje se prvi rezultati izlaznih anketa.

Komentiraj