PARLAMENTARNI IZBORI: Prva Aboridžinka ulazi u australski parlament

FaH

Na jučerašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima Australija je dobila i prvu pripadnicu autohtonog australskog naroda Aboridžina koja ulazi u donji dom parlamenta, a riječ je o bivšoj učiteljici koja je osvojila zastupničko mjesto za australske laburiste.

Linda Burney (59) svojevrsni je pionir ulaska Aboridžina u službenu politiku –  ona je bila i prva Aboridžinka koja je 2003. ušla u parlament Novog Južnog Welesa.

Ona će se tako pridružiti prvom aboridžinskom zastupniku, Kenu Wayattu, iz Liberalne stranke (konzervativne), koji je izabran 2010. godine te nastavlja putem koji je prije nje krenula bivša senatorica i sportašica, Aboridžinka Nova Peris, prva žena pripadnica autohtonog australskog stanovništva u gornjem domu parlamenta.

“Mislim da je ovo vrlo važan trenutak za Australiju”, kazala je Linda Berney u nedjelju nakon izbora na australskoj televiziji.

“Biti izabrana kao prva pripadnica autohtonog stanovništva u Predstavnički dom predstavlja poseban trenutak za zemlju…Zajedno s ljudima iz Bartona (gdje je izabrana) ušli smo u povijest”, dodala je.

Linda Burney prva je Aboridžinka koja je stekla diplomu sveučilišta Charles Sturt i sudjelovala je u Nacionalnom vijeću za pomirenje s Aboridžinima.

U Australiji, među njena 23 milijuna stanovnika, živi i 470.000 Aboridžina, populacije koja je dosta zapostavljena i još uvijek ima velikih problema kada je u pitanje stanje zdravlja, stopa kriminaliteta, zapošljavanje i obrazovanje.

Komentiraj