PARLAMENTARNI IZBORI Otvorena birališta u Australiji

EPA/BRENTON EDWARDS

Birališta u Australiji otvorena su u subotu za parlamentarne izbore za koje su ankete najavljivale vrlo tijesnu utrku između konzervativne koalicije na vlasti koju predvodi Malcolm Turnbull i oporbenih laburista s bivšim sindikalnim vođom Billom Shortenom na čelu.

Birališta su otvorena u 8 sati po mjesnom vremenu za približno 15,6 milijuna birača koliko ih je pozvano na izbore.

Zadnje ankete davale su Turnbullovoj koaliciji prednost od 50,5 posto u odnosnu na 49,5 posto za laburiste.

Čelnik konzervativne koalicije u svibnju je raspustio oba doma parlamenta, optužujući nezavisne zastupnike u gornjem domu da su blokirali njegov program.

Turnbull je uoči izbora upozoravao na gospodarski kaos, ne dobije li većinu koja mu je potrebna za provedbu značajnijih reformi. Kao još jedan razlog za glasovanje za stabilnu vladu navodio je gospodarsku nesigurnost uzrokovanu odlukom Velike Britanije da napusti Europsku uniju.

Vođa laburista Bill Shorten usredotočio je svoju kampanju na obrazovanje i zdravstvo. “Rezovi su oštri i stvarni”, rekao je novinarima u subotu ujutro, misleći pritom na zdravstvenu politiku koalicije.

Turnbullova koalicija suočena je sa snažnim pritiskom laburista, kao i neovisnih kandidata i manjih stranaka poput zelenih koje bi mogle dobiti dovoljno mjesta u parlamentu da sačuvaju ravnotežu snaga u senatu ili uzrokuju formiranje manjinske vlade.

Komentiraj