PARLAMENTARNI IZBORI: Gruzijska vladajuća stranka pobjeđuje

FaH

Gruzija glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora u nedjelju, s vladajućom strankom Gruzijski san spremnom za uvjerljivu pobjedu nakon što su je oporbene stranke optužile za prijevare u prvom krugu.

Očekuje se da će se Gruzijski san, koji vodi iz sjene milijarder  i bivši premijer Bidzina Ivanšvili, boriti s Ujedinjenim nacionalnim pokretom (UNM), koji  je osnovao bivši predsjednik u egzilu Mihajl Sakašvili.

Na nedjeljnom glasanju će se odlučiti sudbina trećine parlamentarnih mandata u 150-članom parlamentu.

Očekuje se da će Gruzijski san osvojiti većinu mandata i osigurati više od 113 mjesta u parlamentu, a to bi stranci omogućilo da sastavi novu vladu i da donese ustavne amandmane.

U prvom krugu izbora održanim 8. listopada, Gruzijski san osvojio je 48, 68 posto glasova dok je glavna oporbena snaga UNM na drugom mjestu sa 27, 11 posto glasova.

Prvi put u postsovjetskom dobu, na prvom krugu sudjelovala je i mala protuzapadnjačka stranka Domoljubni savez koji je prešao izborni prag od 5 posto potrebnih za ulazak u parlament.

Gruzijski zapadni saveznici  prate  pomno hoće li strateški važna zemlja, hvaljena kao rijedak primjer demokracije u bivšoj sovjetskoj regiji, moći učvrstiti iskustvo stečeno nakon prvog prijenosa vlasti na prvim izborima prije četiri godine.

Gotovo sve oporbene stranke optužuju vladu za lažiranje u prvome krugu, što vlasti glatko odbijaju.

Zapadni promatrači kažu da je glasanje 8. listopada bilo natjecanje, pri čemu su primijetili izolirane primjere kršenja izbornih pravila i proceduralne probleme.

Izborni promatrači i oporbeni političari također su naglasili da ozračje u kojima se odvijaju gruzijski izbori i njihovo financiranje daju nepoštenu prednost vladajućoj stranci, koja bi potencijalno mogla utjecati na izborne rezultate.

Komentiraj