Parlament se ispriječio na putu izborne reforme novog ukrajinskog predsjednika

Zastupnici su nanijeli prvi udarac novom ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom odbacivši u srijedu predložene promjene izbornog sustava uoči prijevremenih izbora koji bi se trebali održati u srpnju.

Komičar bez političkog iskustva, Zelenski je prošli mjesec nadmoćno pobijedio na predsjedničkim izborima obećanjima da će se boriti protiv korupcije i okončati dosadašnji politički sustav.

No njegova stranka nema nijednog zastupnika i glasanje u srijedu pokazalo je kolika je moć parlamenta da blokira njegov program reforma, barem dok se ne održe izbori na kojima se Zelenski nada pobijediti sa svojom strankom.

Znak da to nije jedina zapreka i da ga čekaju nove, jest optužba predsjednika parlamenta koji je Zelenskom rekao da raspuštanjem parlamenta i pozivom na nove izbore izaziva ustavnu krizu i da će se zastupnici tome suprotstaviti na sudu.

Upitna reforma izbornog sustava

Zelenskom treba potpora parlamenta da izglasa reforme koje je obećao biračima u kampanji, a jedna od njih je ukidanje zastupničkog imuniteta u slučaju sudskog progona.

U kampanji je Zelenski obećao i ukinuti miješani izborni sustav u Ukrajini jer vjeruje da će ta reforma smanjiti prostor za korupciju i kupnju glasova.

Prema sadašnjem izbornom sustavu 50 posto zastupničkih mjesta određuje se proporcionalnim glasovima putem stranačkih lista, a 50 posto većinskim izborima u lokalnim izbornim jedinicama.

Novi izborni zakon predviđa ukidanje izbora po lokalnim jedinicama jer su one, tvrdi Zelenski, podložne moćnim lokalnim interesima.

No novi izborni zakon, ocjenjuju analitičari, također bi pomogao Zelenskom, čija stranka nema snažnu regionalnu ukorijenjenost kao što je imaju etablirane stranke.

Zastupnici ne prihvaćaju argumentaciju novog predsjednika i tvrde da bi novi izborni zakon više poticao korupciju nego li je suzbijao.

“Predložene promjene ne poboljšavaju izborni zakon i ne jačaju demokratske standarde, one ga pogoršavaju”, kaže Artur Gerasimov, čelnik stranke bivšeg predsjednika Petra Porošenka, kojega je Zelenski porazio na izborima u travnju.

Poslovnim partnerima čelna mjesta u vladi

Zastupnici su na nož dočekali i nova imenovanja jer je Zelenski za ključne pozicije odabrao svoje poslovne ljude, a imenovan je i odvjetnik Andrij Bogdan, povezan s najbogatijim čovjekom Ukrajine.

“On imenuje sve svoje poslovne partnere na mjesta u vladi”, kaže  Oleh Ljaško, oporbeni stranački vođa pa retorički pita “U čemu se onda on razlikuje od Porošenka?”.

Parlament nije glasao ni o ostavci koju je podnio premijer Volodimir Grojsman, koji je ostavku najavio u ponedjeljak u odgovoru na odluku Zelenskog da raspusti parlament.

MMF

Politička pobuna u parlamentu poklopila se s dolaskom misije Međunarodnog monetarnog fonda koja ovaj tjedan u Ukrajini treba razgovarati o otplati zajma od 3,9 milijarda dolara dodijeljenom kao pomoć za provedbu reforma.

Odluka novog predsjednika o raspuštanju ukrajinskog parlamenta mogla bi pogodiiti nastavak suradnje s MMF-om, objavio je ministar u vladi Oleksandr Saenko.

Misija, koja je već stigla u Kijev, zasad nije komentirala odluku o raspuštanju parlamenta, dodaje Reuters.

Komentiraj