Parlament porazio May, zastupnici postavili nove prepreke Brexitu bez dogovora

EPA/ANDY RAIN

Vlada britanske premijerke Therese May doživjela je u utorak poraz u parlamentu nakon što su zastupnici koji se protive izlasku iz Europske unije bez dogovora postavili novu prepreku za taj oblik napuštanja Unije.

Ishod glasanja 303 prema 297 znači da vladi treba ekplicitno odobrenje parlamenta za izlazak iz EU-a bez dogovora prije nego što iskoristiti određene ovlasti povezane s poreznim zakonom.

Ured premijerke May ranije je isključio da bi takav ishod glasanja mogao imati neki tehnički utjecaj.

Poraz u parlamentu pokazuje slabosti May kao čelnice manjinske vlade, podijeljene Konzervativne stranke i nesklonog parlamenta, samo nekoliko dana prije ključnog glasanja o tome hoće li se prihvatiti sporazum o Brexitu koji je May ispregovarala s EU-om.

“Ovo glasanje važan je korak u tome da se spriječi izlazak bez dogovora. Ono pokazuje da nema manjine u parlamentu, u kabinetu ili u zemlji za izlazak iz Unije bez sporazuma”; rekao je oporbeni čelnik Jeremy Corbyn.

Govoreći prije glasanja, ministar financija Robert Jenrick rekao je da bi jedini utjecaj takvog ishoda glasanja bila “nešto manje pripremljena zemlja” za razvod bez dogovora.

Manje od tri mjeseca prije izlaska Velike Britanije iz EU-a, May svim silama pokušava pridobiti potporu za svoj dogovor s Bruxellesom.

Ako zastupnici odbiju premijerkin dogovor, jedina opcija je izlazak bez sporazuma, a mogućnost poremećaja u opskrbi, nedostatka lijekova i blokiranih luka navela je vladu i tvrtke da intenzivnije rade na planovima za nepredviđene situacije.

Komentiraj