Parlament BiH izmjenom zakona otvorio put izborima u Mostaru

Promjenom Izbornog zakona u Parlamentu BiH danas je otvoren put izborima u Mostaru, koji nisu održani već dvanaest godina.

Dom naroda Parlamenta BiH potvrdio je danas izmjene Izbornog zakona koje je jučer prihvatio Zastupnički dom, čime je ozakonjen dogovor o deblokadi izbornog procesa u Mostaru čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića od 17. lipnja.

Taj je dogovor predvidio usklađivanje broja birača s brojem mjesta u mostarskome gradskom vijeću, ali i jačanje uloge predsjednika Gradskog vijeća Mostara. Time bi se omogućilo da predsjednik Gradskog vijeća i gradonačelnik, koji su naizmjence Hrvat i Bošnjak, imaju podjednake ovlasti, kako bi se izbjegla diskriminacija.

Čović i Izetbegović sporazum su postigli nakon što je Ustavni sud BiH prije nekoliko godina usvojio žalbu hrvatskih stranaka, koje su argumentirale da bošnjački glas u Mostaru vrijedi više nego hrvatski, jer šest nametnutih izbornih jedinica daju jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće, premda imaju različit broj glasača.

Dogovor je postignut i pod pritiskom prošlogodišnje presude Europskog suda za ljudska prava da su temeljna prava Mostaraca prekršena zbog blokiranog izbornog procesa u gradu.

Sada je dogovor HDZ-a BiH i SDA ozakonjen izmjenama Izbornog zakona, pa je otvoren zakonski put održavanju izbora u Mostaru, koji su predviđeni za 15. studenoga. Izmjene su u parlamentu BiH izglasali zastupnici SDA, HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika te manjih koalicijskih partnera, dok je protunacionalistička opozicija bila protiv tvrdeći da se tako osnažuju etničke podjele u Mostaru.

Mostar već osam godina nema gradsko vijeće, koje nije formirano otkad je 2012. istekao mandat sazivu izabranom na posljednjim izborima 2008. Od 2012. gradonačelnik Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH vodi grad u tehničkom mandatu, premda njegov ured svake godine donosi gradski proračun, uz odobrenje parlamenta Federacije BiH i uz supotpis bošnjačkog gradskog načelnika za financije.

Komentiraj