PARIZ Više od 10 tisuća ljud prosvjedovalo za demokraciju

EPA/ETIENNE LAURENT

Oko 10.500 “crvenih marama”, po procjeni pariške policije, u nedjelju je u francuskoj prijestolnici unatoč kiši “branilo demokraciju i ustanove” nakon nasilja koje je obilježilo prosvjede “žutih prsluka” zadnjih tjedana.

Francuske i nekoliko europskih zastava moglo se vidjeti u povorci koja je izvikivala “Da demokraciji, ne revoluciji” i u kojoj su neki sudionici nosili majice s natpisom “Volim svoju republiku” i “Zaustavite nasilje”.

Odaziv odgovara predviđanjima organizatora tog “Republikanskog hoda za slobodu” koji su očekivali “najmanje” 10.000 ljudi.

Po riječima Laurenta Souliea, inicijatora hoda, prosvjednici su odgovorili na poziv upućen “tihoj većini koja se već deset tjedana skriva kod kuće”.

Smjerao je na prosvjede “žutih prsluka” koji svake subote prosvjeduju protiv socijalne i porezne politike vlade i koje su obilježili nasilje i sukobi s policijom.

Mnogi među “crvenim maramama” kažu da odobravaju neke zahtjeve “žutih prsluka”, ali ne prihvaćaju nasilje “protiv institucija”.

U subotu je 4.000 “žutih prsluka” prosvjedovalo u Parizu, jedanaestog tjedna prosvjednog pokreta.

Organizatori hoda kažu da nisu ni protiv “žutih prsluka” niti daju potporu predsjedniku Emmanuelu Macronu već su ustali u obranu Republike.

Komentiraj