Francuska, jedan od najvatrenijih zagovaratelja iranskog nuklearnog sporazuma, povišenim tonom je u četvrtak upozorila Iran da neće moći izbjeći proširene pregovore, osim obveza sadržanih u ugovoru iz 2015. koji Sjedinjene Države ne podržavaju.

“Iran neće moći izbjeći pregovore o tri druge velike teme koje nas zabrinjavaju, a koje se odnose na ulogu zemlje u pitanjima regionalne sigurnosti”, ocijenio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian po dolasku na sastanak europskih ministara vanjskih poslova u Beč.

Francuski ministar je rekao da želi uputiti Teheranu poruku, dok Europljani pokušavaju spasiti sporazum zaključen 2015,. kojim se nastoji spriječiti tu zemlju da dođe do atomskog oružja. Sjedinjene Države su se u svibnju jednostrano povukle iz tog sporazuma koji su ocijenile pretolerantnim.

Tri ostale teme koje je Le Drian je spomenuo su budućnost nuklearnih obveza Irana nakon 2025., balistički projektili i uloga Irana u stabilizaciji cijele regije.

Francuska, koja i dalje sudjeluju u sporazumu uz Veliku Britaniju, Rusiju, Kinu, Njemačku i Europsku uniju je jedan od vatrenih zagovaratelja sporazuma.

Washington je 6. kolovoza uveo novi niz sankcija Teheranu, a drugi niz u studenom će se odnositi na naftni sektor.

Trump je rekao da tim sankcijama želi izvršiti maksimalni pritisak i postići novi “globalni sporazum” koji bi sadržavao točke koje je naveo Le Drian.

Trumpova administarcija je objavila dugi popis aktivnosti za koje od Teherana traži da se odrekne, posebice podrške sirijskom režimu i libanonskom Hezbollahu, svog programa razvoja projektila, svog nuklearnog programa i zatočenja američkih državljana.

Iran je više puta isključio mogućnost sastanka sa Sjedinjenim Državama i nastavka pregovora i istaknuo da poštuje sporazum iz 2015. koji njegove nuklearne aktivnosti dovodi pod strogi nadzor.

U četvrtak je međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA u tromjesječnom izvješću navela da Teheran poštuje temeljne odrednice tog sporazuma .

Teheran i dalje poštuje temelje tog sporazuma a IAEA je imala pristup “svim postrojenjima i lokacijama u Iranu koje je željela” pregledati, ističe agencija u četvrtak u izvješću, objavljenom u trenutku kad je budućnost tog sporazuma nesigurna zbog odluke SAD-a iz svibnja da se povuče i nanovo uvede sankcije iranskom režimu.

Europljani pokušavaju pronaći rješenja za ublaženje djelovanja američkih sankcija na iransko gospodarstvo.

Komentiraj