EPA/IAN LANGSDON

Pariz oprezno pozdravlja “značajan korak” na summitu

Dokument koji su na summitu u Singapuru potpisali Donald Trump i Kim Jong Un, a kojim se predviđa “potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka”, predstavlja “značaj korak”, ocijenila je u utorak francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau, izrazivši istovremeno sumnju da je “baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati” tog susreta.

“Sumnjam da je baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati, ali to jest značajan korak”, kazala je Loiseau.

“Taj susret je sam po sebi važan događaj. Još uvijek ne znamo ništa o potpisanom dokumentu, analizirati ćemo ga kada se objavi”, istaknula je ministrica, dodavši da “ono što očekujemo je početak pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka”.

Američki predsjednik, ističe AFP, je kazao da bi taj proces “mogao brzo početi”, no formulacija zajedničke izjave prilično je nejasna glede vremenskog okvira. Osim toga, u njoj se ne precizira da proces denuklearizacije mora biti “provjerljiv, dokaziv i nepovratan”, što je SAD prije summita tražio.

Na pitanje da povuče paralelu s iranskim nuklearnim sporazumom, iz kojeg je SAD izašao, ministrica je optužila američku stranu za dvostruka mjerila.

“Potpisati dokument s Kimom Jong Unom koji je išao do kraja u smislu razvoja nuklearnog oružja, to praktički znači nagraditi nekoga koji je prkosio svim međunarodnim ugovorima”, kazala je Loiseau, a AFP podsjeća da prema mišljenju EU-a i Pariza, Teheran poštuje svoj sporazum.

Komentiraj