EPA

PARIZ Njemački predsjednik Gauck sastao se s Hollandeom

Njemački predsjednik Joachim Gauck sastao se s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u srijedu tijekom jednog od svojih zadnjih inozemnih putovanja.

Hollande, koji se također sprema napustiti položaj nakon pet godina obnašanja predsjedničke dužnosti, primio je Gaucka uz vojne počasti ispred Elizejske palače. Predviđeno je da Hollande putuje u petak u Berlin kako bi se sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Gaucku će se drugi dan dvodnevna posjeta Parizu dodijeliti počasni doktorat na sveučilištu Sorbonnei te će održati govor o francusko-njemačkim odnosima. Planira posjetiti i francusku Akademiju.

Gauck i Hollande sastali su se više puta tijekom svojih mandata. Bivši pastor i aktivist za ljudska prava, 76-godišnji Gauck odlučio je ne natjecati se za drugi mandat. S dužnosti će odstupiti u ožujku.

Očekuje se će 12. veljače za Gauckova nasljednika biti izabran njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. Predsjednika bira posebno izborno vijeće sastavljeno od parlamentaraca i pojedinaca koje imenuju glavne političke stranke.

Komentiraj