Pariz lakše diše jer je prekinut štrajk radnika čistoće i odvozi se smeće

U Parizu se osjeća miris proljeća. To čini promjenu u odnosu na smrad prepunih kanti koji se nadvio nad francuskom prijestolnicom posljednja tri tjedna nakon što su skupljači otpada stupili u štrajk i do 10.000 metričkih tona smeća nagomilalo se na ulicama.

Nekoliko sati nakon što je sindikat CGT objavio da obustavlja štrajk i ukida blokadu spalionica koje opslužuju grad, velik dio smeća je nestao.

Jedan stanovnik središnjeg 5. arondismana na lijevoj obali Pariza objavio je sliku ogromne hrpe vreća za smeće i kućnog otpada ispred svojih ulaznih vrata u procesu čišćenja od strane sakupljača otpada. “Aleluja! Prvi odvoz smeća od 6. ožujka”, napiso je.

U istom arondismanu, očajni vlasnici restorana počeli su pokrivati ​​hrpe smeća ceradama kako bi gosti i dalje mogli uživati ​​u piću ili jesti na terasama.

Štrajk, dio vala prosvjeda i akcija protiv mirovinskog zakona Emmanuela Macrona, navodno je prekinut nakon što se smanjio broj sakupljača otpada koji su sudjelovali. Štrajkači u Francuskoj gube plaće kada prestanu raditi, a sredstva za štrajk, uglavnom financirana donacijama, nedostatna su da nadoknade izgubljenu plaću.

U vrijeme obustave štrajka u utorak poslijepodne, gradska vijećnica je rekla da je oko 7000 tona smeća ostalo nepokupljeno, unatoč pokušajima dužnosnika da angažiraju privatne tvrtke za otpad.

Sindikalni čelnici rekli su da će u budućnosti razgovarati o nastavku snažnije industrijske akcije ako vlada ne opozove novi zakon kojim se podiže službena dob za odlazak u mirovinu na 64 godine i zahtijeva da radnici duže uplaćuju doprinose u sustav kako bi stekli pravo na punu mirovinu.

“Moramo ponovno razgovarati sa skupljačima otpada i radnicima čistoće kako bismo ponovno započeli s jačim štrajkom… jer gotovo da više nemamo štrajkača”, rekao je CGT.

Rekli su da obustavljaju štrajk iz osjećaja “odgovornosti”. Ustvrdili su da je industrijska akcija protiv Macrona i Élisabeth Borne, premijerke u njegovoj centrističkoj vladi, široko podržana u javnosti.

“Borba nije gotova. Macron i Borne moraju povući ovu reformu i sjesti za stol kako bi pregovarali o umirovljenju sa 60 godina za sve i granici od 35 godina doprinosa za punu mirovinu, umirovljenje s 55 godina za najteže poslove i 50 godina za one koji rade na prljavim poslovima i za minimalnu mirovinu od 2000 eura mjesečno.”

Jérôme Gaschard, sakupljač otpada, rekao je za BFM TV: “Izgubili smo bitku, ali još ne i rat. Mislim da više nema štrajkača jednostavno zato što je štrajk financijski jako, jako skup. Kupovna moć je u slobodnom padu. Sada ćemo to ukinuti kako bi se ljudi vratili na posao i financijski se oporavili.”

CGT je pozvao sve članove da sudjeluju u još jednom danu nacionalne akcije sljedeći četvrtak, 6. travnja.

Pariz je čišći, ali još nije posve čist. Ispred bolnice u istočnom okrugu, sakupljači otpada bacali su crne velike vreće i sadržaj kanti za otpatke u svoje vozilo, ostavljajući za sobom trag smeća.

“Čini se da su dosta toga ostavili na ulici, ali srećom ono najgore je prošlo”, rekao je prolaznik. “Štakori su ovdje pravili zabavu.”

Vlada je rekla da neće suspendirati niti odgoditi novi zakon, koji trenutno razmatra Ustavni sud, te će govoriti o drugim mjerama za poboljšanje uvjeta radnika, ali ne i o promjenama plana mirovina, piše Guardian.

U srijedu je Laurent Berger, glavni tajnik najvećeg francuskog sindikata, CFDT-a, rekao da će prihvatiti poziv premijera na razgovore sljedeći tjedan, ali je inzistirao da će biti tamo kako bi govorio o mirovinskom zakonu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner