EPA/IAN LANGSDON

Pariz i Berlin predlažu europski centar protiv radikalizacije

Pariz i Berlin predložit će osnutak europskog centra za suzbijanje i sprječavanje radikalizacije, najavili su u srijedu u Parizu francuski ministar unutarnjih poslova Bruno Le Roux i njegov njemački kolega Thomas de Maiziere.

“Odlučili smo predložiti europskim tijelima poseban rad na suzbijanju i na sprječavanju radikalizacije i donijet ćemo zajedničku inicijativu za osnutak europskog centra za razmjenu iskustva o tom pitanju koje se tiče čitave Europe”, rekao je Roux na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s De Maiziereom u francuskom ministarstvu unutarnjih poslova.

“Već smo učinili puno na polju represije (…), ali ona nikada ne može biti jedini odgovor u borbi s terorizmom”, dodao je De Maiziere u času kada je Europa od 2015. na udaru neviđenih džihadističkih napada.

“Osnutkom ovog centra ne želimo zamijeniti nacionalne modele, nego okupiti različite djelatnosti na tom području, primjerice ocjenjujući djelovanje DAEŠ-a (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) i nudeći argumente protiv takva djelovanja kako bismo doprli do mladih sklonih radikaliziranju”, rekao je.

Komentiraj