Pariz: Gradsko vijeće glasovalo za zatvaranje povijesne ptičje tržnice

Zeljko Mrsic/PIXSELL

Ptičja tržnica u samom središtu Pariza ima dugu tradiciju, osim kupaca, ona privlači i mnogo turista, koji dozale u glavni francuski grad. No, Gradsko vijeće je nedavno glasovalo za zatvaranje ove lokacije u blizini katedrale Notre Dame. Službena potvrda te odluke još nije donesena.

Trgovcima bi bilo žao da više ne mogu predstavljati svoje ljubimce. Govore kako zatvaranje tržnice “neće spriječiti stanovnike da drže ptice u svom domu, a vrlo vjerojatno će se stvoriti crno tržište”. Vlasnici kućnih ljubimaca ističu kako moguća odluka neće promijeniti ništa, jer i dalje postoje trgovine kućnim ljubimcima, gdje se ptice još dulje drže u kavezima. Aktivisti za prava životinja snažno zagovaraju zaštititu i dobrobit životinja i komentiraju kako je držanje ptica u kavezu “okrutno i arhaično”, no brojni vlasnici u svom domu daju veliku slobodu svojim ljubimcima.

Francuska je, podsjetimo, nedavno određenim odredbama zabranila korištenje životinja u neke zabavne svrhe. Zabavni park Asterix je prošli mjeseca najavio kako će zatvoriti akvarij s dupinima i morskim lavovima.

Komentiraj