PARIZ Građani odali počast Chiracu uoči službenog oproštaja

Tisuće Francuza su u nedjelju u Parizu odale počast preminulom bivšem predsjedniku Jacquesu Chiracu na komemoraciji organiziranoj dan uoči službene ceremonije.

Počast čovjeku koji je četrdeset godina bio istaknuta osoba političkog života u Francuskoj, počela je međureligijskom svečanosti ispred njegova lijesa.

Obični građani koji su od jutra čekali u redu ispred Doma invalida u Parizu u kojemu je Napoleonov grob, dolazili su do odra postavljenog na ulazu u katedralu Saint-Louis des Invalides.

Na lijesu prekrivenom plavo-bijelo-crvenom zastavom bila je velika fotografija bivšeg predsjednika.

Smrt “Chichija”, kako su ga zvali, u 86. godini, potresla je zemlju kojom je upravljao dvanaest godina (1995.-2007.) pošto je između 1977. i 1995. bio pariški gradonačelnik.

Od četvrtka do subote oko 5.000 ljudi, među kojima velik broj mladih, tiskali su se u Elizejskoj palači kako bi se upisali u knjigu žalosti, izražavajući divljenje čovjeku koji je 2002. skovao slogan “Naša kuća gori” upozoravajući na klimatske promjene, koji je rekao ‘ne’ drugom ratu u Iraku 2003. i koji je priznao odgovornost Francuske za progon Židova.

Jacquesa Chiraca koji nikad nije toliko popularan kao kad se povukao iz političkog života, Francuzi sada smatraju najboljim predsjednikom Pete Republike (od 1958.), koji stoji rame uz rame sa Charlesom de Gaulleom, pokazuje anketa Ifopa objavljena u listu Journal du dimanche.

U ponedjeljak koji je proglašen danom žalosti, vojna počast će mu se odati na Trgu časti u kompleksu Les Invalides, u nazočnosti predsjednika Emmanuela Macrona. Svečani obred služit će se u 12.00 sati u crkvi svetog Sulpicija u Parizu.

Tridesetak predsjednika država i vlada najavili su dolazak, među kojima hrvatski premijer Andrej Plenković, ruski predsjednik Vladimir Putin, talijanski Sergio Mattarella, njemački Frank-Walter Steinmeier, Europske komisije Jean-Claude Juncker, belgijski premijer Charles Michel, libanonski Saad Hariri i mađarski Viktor Orban.

Očekuje se i dolazak čelnika koji su bili na dužnosti za mandata Jacquesa Chiraca: bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, bivšeg španjolskog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera i drugih.

Komentiraj