PARIŠKI NAPADI: Francuski sud izdao uhidbeni nalog za dvojicu džihadista

FaH

Francuski sudci koji provode istragu o napadima 13. studenog u Parizu izdali su krajem prosinca još dva uhidbena naloga, među kojima i za Oussamu Atara, kojeg smatraju jednim od nalogodavaca napada iz Sirije, doznaje se u četvrtak od dobro obaviještena izvora.

Uz ovu dvojicu, sada je četrnaest osumnjičenika u Francuskoj obuhvaćeno sudskom istragom u vezi s najkrvavijim napadima zadnjih desetljeća u toj zemlji (130 mrtvih) koje su 2015. počinila trojica napadača pristiglih iz Belgije.

Devetorica džihadista koji su bili u redovima skupine Islamske države (IS) u Siriji i vratili se u Europu migrantskim rutama, poginula su u policijskim akcijama ili su se raznijeli eksplozivom.

Oussama Atar, belgijsko-marokanski državljanin rođen 1984., blizak braći El Bakraoui, bombašima samoubojicama odgovornim za napade u Bruxellesu 22. ožujka (32 mrtva), jedan je od protagonista koji su bili veza između dviju skupina što su napale Pariz iz belgijske prijestolnice.

O njegovoj ulozi se doznalo iz razgovora s Adelom Haddadijem i Muhammedom Usmanom koji su u prosincu 2015. uhićeni u izbjegličkom centru a sada su u pritvoru u Francuskoj.

Istražiteljima su rekli da ih je naredbodavac u Raki, “Abou Ahmed” poslao da izvedu bombaški napad i dao svakom po 3000 eura. Adel Haddadi je na saslušanju prepoznao “Abou Ahmeda” na fotografiji koja prikazuje Oussamu Atara, rekao je taj izvor.

Drugi uhidbeni nalog odnosi se na drugog navodnog člana ćelije, Sofiena Ayarija, Tunišanina rođenog 1993. koji je u pritvoru u Belgiji.

Uhićen je 18. ožujka u Molenbeeku u isto vrijeme kad i Salah Abdeslam, jedini preživjeli član skupine pariških napadača. DNK i otisci prstiju Sofiena Ayarija pronađeni su u većini skloništa u kojima je džihadistička ćelija pripremala napade 13. studenog, rekao je izvor.

Pošto ga je IS vrbovao tijekom njegova boravka u Siriji, ušao je u Europu iskoristivši migrantsku krizu u pratnji dvojice članova ćelije, Osame Krayema i Ahmada Alkhalda. Ovu trojicu je Salah Abdeslam odvezao u Ulm, u Njemačkoj u noći s 2. na 3. listopada 2015.

Komentiraj