Pariška Seina bi do početka Olimpijade trebala biti pogodna za plivačka natjecanja

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu koje će se održati od 26. srpnja do 11. kolovoza sljedeće godine, nadaju se kako će se neka od natjecanja moći održati i u rijeci Seini koja bi trebala biti pogodna za plivače.

“To je ambiciozan cilj i nitko ne zna kakve će kvalitete biti voda tijekom Olimpijskih igara. No, on je i realističan”, rekao je Dan Angelescu, koji od 2017. godine radi na projektu koji bi rijeku koja prolazi kroz glavni francuski grad mogao učiniti ponovno pogodnom za kupanje.

Najveći rizik predstavlja prisutnost bakterija E.coli i Enterococcus koje su indikator prisutnosti fekalija u vodi. Tijekom nekih dana njihova je prisutnost već svedena na razinu koja omogućava plivanje, ali opasnost predstavljaju oluje kada kišnica prodre u kanalizacijski sustav Pariza pa se i dodatna količina zagađene vode nađe u rijeci. Kako bi se izbjegla takva situacija sljedećeg ljeta Pariz gradi veliki podzemni bazen na jugu grada kapaciteta 50,000 kubičnih metara koji bi prikupljao višak kišnice.

“Ako ćemo nekoliko dana biti suočeni s jakom kišom, tada bismo ipak mogli imati problema s vodom”, kazao je zamjenik gradonačelnice zadužen za organizaciju Igara Pierre Rabadan.

Kvalifikacije za plivački maraton i triatlon trebale bi se održati upravo na Seini i to kod mosta Aleksandra III.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner