Islamistička mreža odgovorna za prošlomjesečne terorističke napade na Pariz imala je kontakte i u Britaniji, objavio je u petak Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane zapadne dužnosnike.

Nekoliko osoba osumnjičeno za veze s Abdelhamidom Abaaoudom, militantom Islamske države i organizatorom napada 13. studenoga u kojem je ubijeno 130 osoba u Parizu, živi u Britaniji, prema dva zapadna dužnosnika koje citira Journal. Ti ljudi, od kojih su neki porijeklom Marokanci, žive na području Birminghama u središnjoj Engleskoj oko 190 kilometara od Londona.

Do sada nije bilo službenih informacija o bilo kakvim izravnim vezama pariških napadača i islamističkih militanata u Britaniji, no džihadističke skupine često kontaktiraju preko društvenih mreža. Britanski list Mirror piše da britanska policija istražuje navode da je pripadnik skupine pariških napadača obavio nekoliko telefonskih poziva prema Birminghamu uoči pokolja.

“Obavljeni su malo prije pariških napada. Britanska policija hitno istražuje je li itko u Britaniji uključen u te zločine i postoji li povezana teroristička ćelija ovdje”, kazao je izvor u britanskoj policiji za Mirror.

Dosad najteži teroristički napad Britanija je pretrpjela u srpnju 2005. kada su islamisti samoubojice ubili 52 osobe u londonskoj podzemnoj željeznici i autobusu.

U Britaniji je proglašen visok stupanj opasnosti po kojem su “vrlo vjerojatni” militantni napadi zbog prijetnje koju predstavlja Islamska država i njezini sljedbenici na britanskom tlu.

Prošlog je mjeseca, prema službenim podacima, oko 800 Britanaca otputovalo u Siriju i Irak kako bi se pridružilo Islamskoj državi. Oko 50 posto vratilo se kući a za 70 osoba vjeruje se da su ubijene.

Tijekom prošle godine onemogućeno je sedam planiranih napada od kojih nijedan nije bio razmjera napada na Pariz. Protuterorističke snage prosječno su u prošloj godini uhitile jednu osobu dnevno pod sumnjom da su umiješane u teroristička djelovanja.

Komentiraj