Pariška gradonačelnica protiv nastupa Rusije na Olimpijskim Igrama

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo promijenila je svoj stav o nastupu ruskih sportaša na Olimpijskim Igrama i izjavila da oni ne bi smjeli nastupiti dok traje rat u Ukrajini.

Izjasnila se da je za nastup ruskih predstavnika pod neutralnom zastavom kako sportašima ne bila uskraćena mogućnost da se natječu. To je vidjela kao kompromisno rješenje, koje je u razgovoru za France Info nazvala nepoštenim.

U tom medijskom istupu konstatirala je da neutralna zastava zapravo ne postoji, ali i napravila distinkciju spomenuvši ruske disidente koji bi željeli nastupiti pod zastavom izbjeglica. Još je rekla da su to ljudi, koji ne podržavaju Vladimira Putina i njegovu agresiju.

Ruski sportaši već su nastupali kao neutralni u posljednja dva olimpijska ciklusa – Tokio i Peking. Razlog tome su sankcije, koje su nametnute Ruskom olimpijskom odboru za sustavno korištenje dopinga. Na tim Igrama ruske sportašice i ruski sportaši nisu mogli nastupati pod svojim nacionalnim obilježjima niti je u slučaju osvajanja naslova olimpijskog pobjednika intonirana njihova himna.

“Nisam za takvu opciju i ona mi se čini potpuno nepoštena”, izjavila je Hidalgo.

“U svečanom mimohodu ne želimo vidjeti državu, koja napada drugu i praviti se da se to ne događa”, istaknula je.

Komentiraj